Colegiul Electoral îl confirmă pe Joe Biden președinte al Statelor Unite

Colegiul Electoral din cele 50 de state americane și Washington DC s-a reunit și a confirmat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale. Viitorul președinte american va depune jurământul pe 20 ianuarie.

După exprimarea celor 538 de voturi din cadrul Colegiului Electoral, următorul pas este centralizarea lor și validarea de către Congresul American, eveniment care va avea loc pe 6 ianuarie.

În primul discurs după validarea din Colegiul Electoral a victoriei sale, Joe Biden a criticat tentativele lui Donald Trump de a întoarce rezultatul prin contestații în instanță și afirmațiile nefondate care au vrut să delegitimizeze victoria sa.

„În lupta pentru sufletul Americii, democrația a învins", a spus viitorul președinte. „Acum este timpul să întoarcem pagina, precum am făcut de-a lungul istoriei - să unim, să vindecăm".

Într-un discurs de aproximativ 13 minute, fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama a făcut un apel la unitate și a exprimat încredere în instituțiile democratice ale statului care au rezistat în fața încercărilor lui Donald Trump de a schimba rezultatul alegerilor.

„Flacăra democrației a fost aprinsă în această națiune cu mult timp în urmă", a mai spus Joe Biden. „Știm acum că nu poate fi stinsă nici de o pandemie sau de un abuz de putere".

Joe Biden a subliniat că echipa lui Trump a deschis zeci de procese împotriva votului fără de succes, inclusiv plângeri respinse de Curtea Supremă.

Procurorul General al SUA a demisionat, la scurt timp după ce Colegiul Electoral a confirmat victoria lui Biden. Deși inițial William Barr a susținut teoriile lui Trump privind fraudarea alegerilor, ulterior el a spus că nu există dovezi în acest sens.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de președintele încă în funcție, Donald Trump, care a precizat că a avut o relație foarte bună cu Barr și că este mulțumit de prestația acestuia, ca procuror general.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Barr a demisionat din proprie inițiativă, nu i s-a cerut demisia. Dar tensiunile dintre Trump și Barr au izbucnit weekendul trecut, după ce Wall Street Journal a dezvăluit că Barr știa la începutul anului 2020 despre existența unei investigații a Fiscului împotriva lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, dar nu a dorit ca acest lucru să fie folosit în campania electorală.

În scrisoare sa de demisie, Barr a lăudat Administrația Trump, arătând că aceasta a adus o creștere record a economiei, o reducere a imigrației ilegale și o consolidare a forțelor armate.

Joe Biden a câștigat Colegiul Electoral cu 306 la 232 de electori, exact aceeași diferență pe care a avut-o și Donald Trump împotriva lui Hillary Clinton în 2016.

Unii din susținători lui Donald Trump au cerut organizarea de proteste, iar oficialii electorali s-au temut de posibile violențe pe fondul retoricii agresive de după campanie, dar procesul s-a desfășurat fără probleme.

Joe Biden a obţinut un număr record de 81,28 de milioane de voturi, iar preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump 74,22 milioane.

În cadrul unui sistem care datează din anii 1780, un candidat devine președintele SUA nu prin câștigarea votului popular, ci printr-un sistem indirect, în care Colegiului Electoral alocă voturile celor 50 de state și districtului Columbia, pe baza populației lor.

Deși in istorie s-au întâlnit și cazuri de electori „de rea credință”, care votează pentru altcineva decât câștigătorul votului popular al statului pe care îl reprezintă, niciodată aceștia nu au influențat în mod decisiv rezultatul alegerilor.