Coloniști israelieni ucid un palestinian în Cisiordania. Alți cinci, uciși de armata israeliană

Un autovehicul incendiat de coloniștii israelieni în satul Jit din Cisiordania. 16 august 2024.

Coloniștii israelieni au împușcat mortal un palestinian și au rănit alți trei în Betleem, în Cisiordania ocupată. Alți cinci au fost uciși într-un atac israelian asupra taberei de refugiați Nur Shams, lângă orașul Tulkarm, a declarat ministerul palestinian al Sănătății.

În cazul atacului coloniștilor din Betleem, armata israeliană a anunțat că va investiga relatările, scrie Reuters.

Violențele coloniștilor din Cisiordania s-au intensificat de la începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023.

Palestinienii acuză de multă vreme forțele de securitate israeliene că nu intervin și permit grupurilor de coloniști violenți să le atace casele și satele. Incidentele de acest tip au atras critici la nivel internațional.

SUA și mai multe țări europene au impus sancțiuni coloniștilor violenți și au cerut în mod repetat Israelului să facă mai mult pentru a împiedica atacurile.

Israelul a construit aproximativ 160 de colonii care adăpostesc aproximativ 700.000 de evrei de când a ocupat Cisiordania și Ierusalimul de Est, în războiul din Orientul Mijlociu din 1967.

Marea majoritate a comunității internaționale consideră coloniile ilegale conform dreptului internațional, dar Israelul contestă acest lucru.

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a spus miercurea trecută că 128 de palestinieni, inclusiv 26 de copii, au fost uciși în atacuri aeriene în Cisiordania începând cu 7 octombrie.

De cealaltă parte, armata israeliană a confirmat atacul asupra unei tabere de refugiați din Cisiordania ocupată, în apropierea orașului Tulkram, și a transmis că a vizat o „celulă teroristă”.

Ciocnirile cu armata israeliană din Cisiordania au crescut brusc de la începutul războiului Israel-Hamas din Gaza anul trecut.

Mii de palestinieni au fost arestați în raiduri militare și cel puțin 637 au fost uciși, potrivit cifrelor ministerului palestinian al Sănătății. Mulți dintre ei sunt luptători înarmați, dar printre victime se află și tineri care doar aruncau cu pietre sau civili neimplicați în altercații sau violențe.

Îți mai recomandăm Israelul și Hezbollah sunt mai aproape de un conflict pe care niciuna dintre părți nu și-l dorește

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.