Comandantul polonez al Eurocorps, Jaroslaw Gromadzinski, demis şi verificat într-o anchetă de contraspionaj

Fostul comandantul polonez al unității militare de reacție Eurocorps, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski.

Polonia l-a demis pe comandantul unității militare de reacție Eurocorps, Jaroslaw Gromadzinski, implicat într-o investigație a serviciilor de contrainformații de la Varșovia. Deși detaliile anchetei nu au fost dezvăluite, aceasta ar avea legături cu accesul comandantului la informații secrete.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat joi pentru presa poloneză că aliații țării au fost informați despre demiterea lui Jaroslaw Gromadzinski, transmite dpa.

Ministrul a declarat că demiterea lui Gromadzinski a fost un pas necesar, dar a insistat că „nimeni nu e acuzat când se urmează o astfel de procedură”. Acum, spune ministrul, sarcina autorităților este de a clarifica problema înainte de a putea fi luată o decizie finală.

Dacă suspiciunile împotriva lui Gromadzinski se dovedesc a fi nefondate, el ar putea reveni la „îndatoririle normale”, a precizat ministrul polonez.

Generalul Jaroslaw Gromadzinski a postat pe X un mesaj în care afirmă că nu are nimic să-și reproșeze și că e de părere că procesul de revizuire se va încheia favorabil pentru el.

„În timpul activității mele în funcții de personal și de conducere acasă și în străinătate, precum și în cooperare cu aliații NATO, am reprezentat întotdeauna uniforma soldatului polonez cu demnitate”, a scris el.

Înainte de a deveni comandantul Eurocorps, în iunie anul trecut, generalul Gromadzinski a fost consilierul-coordonator al şefului Statului Major al armatei poloneze, scrie News.ro.

În ultimele luni, el a a făcut parte din echipa de asistenţă internaţională a Ucrainei la Wiesbaden, în Germania unde, alături de militari americani, a fost responsabil de pregătirea militarilor ucraineni.

Polonia a numit miercuri seară un nou comandant al Eurocorps, Piotr Blazeusz, în urma rechemării bruște a fostului comandant.

Corpul de armată Eurocorps a fost fondat de Germania și Franța în 1992, pentru a sprijini diverse misiuni ale Uniunii Europene și NATO. Belgia, Spania, Luxemburg și Polonia sunt membre depline ale Eurocorps, în timp ce Austria, Grecia, Italia, România și Turcia sunt națiuni asociate.

Comandamentul militar cu sediul la Strasbourg, Franța, poate reuni sub comanda sa până la 60.000 de soldați din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Spania și Luxemburg.

Eurocorps a participat la misiuni de stabilizare și securitate în Balcani și Afganistan, precum și la misiuni de instruire în Africa.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.