Combinatul siderurgic Azovstal, ultima fortăreață a rezistenței ucrainene din Mariupol

Combinatul Azovstal a rămas ultimul punct din Mariupol care nu se află sub controlul rușilor. Ei au dat mai multe ultimatumuri trupelor ucrainene pentru a se preda.

Un fotograf care s-a documentat pe tema combinatelor metalurgice din epoca sovietică a făcut un articol despre ultima fortăreață a rezistenței ucrainene împotriva invaziei rusești, unde va avea loc și ultima confruntare între batalionul Azov din Ucraina și forțele ruse: combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol.

Potrivit agenției de presă TASS, controlată de Kremlin, separatiștii susținuți de Rusia au început să avanseze în combinat încă de pe 19 aprilie, cu grupări de atac specializate în asalt.

O pală de fum de la lupte se ridică de deasupra fabricii de fier și oțel Azovstal, din Mariupol, bombardată pe 18 aprilie de forțele ruse, la aproape două luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

Ultimii luptători ai rezistenței ucrainene din batalionul Azov sunt ascunși în uriașul combinatul, unde se pregătesc pentru bătălia finală, cea mai sângeroasă și, cel mai probabil, care le va fi fatală, după ce au respins toate apelurile rușilor de a se preda.

Imagine de ansamblu cu intrarea în combinatul Azovstal, din 1978

Azovstal și-a început activitatea în 1933, după ce autoritățile sovietice au decis să amplaseze combinatul pe coasta Mării Azov, pentru a avea acces ușor la transporturile maritime de minereu de fier.

Înainte de invadarea Ucrainei, combinatul avea peste 10.000 de angajați.

O imagine a combinatului, fotografiată în 1943, după ce a fost distrusă de forțele naziste în timpul retragerii din Mariupol.

În 1941, Azovstal a trebuit să-și înceteze activitatea, după ce mare parte din echipamentele sale au fost mutate în estul țării, pentru a le proteja de forțele naziste, care avansau în Uniunea Sovietică.

Fotograful ceh Viktor Macha

Viktor Macha, un fotograf ceh, specializat în imagini industriale, spune că, deși s-a obișnuit cu închiderea și demolările controlate ale metalurgiei în toată Europa, actualul bombardament al Azovstal „este sălbatic și absolut necontrolat. ”

Fotografiile de față au fost făcute în timpul vizitei lui Macha la Azovstal în 2016 și oferă o idee cel puțin despre spațiul în care se va da confruntarea finală.

Blast furnaces in Azovstal and one of the railways that runs through the massive site

Mariupol, oraș-port din sud-estul Ucrainei, găzduiește două mari combinate siderurgice: Azovstal și, cel mai mare, Illici - cu uzina de fier și oțel. Ultimul a fost capturat de forțele ruse la mijlocul lunii aprilie și pare să fi fost avariat semnificativ.

Macha crede că Azovstal a fost ales ca locație pentru adăpostirea luptătorilor ucraineni pentru că are un adevărat oraș subteran, bun ca adăpost împotriva bombardamentelor.

Muncitor în oțelăria Azovstal

Deși nu i s-a permis accesul la adăposturile subterane din Azovstal, în timpul vizitei sale din 2016, Macha spune că, atunci când fabrica a fost restaurată, în anii 1940, după lecțiile dure din cel de-al Doilea Război Mondial, strategii sovietici „au construit mai întâi adăposturile împotriva bombelor, apoi au reconstruit uzina de prelucrare a oțelului de deasupra, deci este bine protejat, dar poate nu suficient.”

Un laminor de plăci grele din Azovstal

Macha crede că în interiorul uzinei, puternic bombardate, condițiile „trebuie să fie îngrozitoare”.

„Nu îmi pot imagina prin ce trec Batalionul Azov și civilii aflați acolo în acest moment”, a declarat el pentru Europa Liberă.

Primăria orașului Mariupol a susținut că peste 1.000 de civili se adăpostesc în buncărele de sub Azovstal.

Separațiștii susținuți de Rusia neagă că ar exista civili pe terenul fabricii, poate și pentru a-și justifica bombardamentele permanente.

Furnalele din Azovstal

Fotograful ceh a urmărit îndeaproape știrile venite de la Mariupol și se teme că „nu va mai rămâne mare lucru din Azovstal” după lupte.

Turnătorie din Azovstal

Dar, având în vedere trecutul său dramatic, atât de încercat, Macha crede că „pentru ucraineni, o situație ca aceasta nu înseamnă nimic nou și vor reconstrui Azovstal, așa cum au făcut și după Al Doilea Război Mondial”.

Îți mai recomandăm Bătălia pentru Donbas | Cărbunele, gazul și siderurgia - miza industrială a conflictului din estul Ucrainei