Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, anunță că, pe 15 decembrie, Comisia Europeană va comunica ce sume alocă României pentru proiecte noi de infrastructură ce pot fi folosite și în scop militar.
Vălean dă detalii și despre planul României de a construi un nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse, cu finanțare europeană, prin programul de mobilitate militară.
De asemenea, Adina Vălean explică în interviul one2one, cu Anca Grădinaru, acordat Europa Liberă, că TAROM, compania aeriană de stat, a trimis Comisiei Europene datele necesare finalizării analizei privind ajutoarele de stat primite din 2020. Astfel, restructurarea TAROM ar putea începe în curând.
Cele mai importante declarații
- Despre alegerile de anul viitor din România
„Sunt îngrijorată atunci când mă uit la discursul public în România, pentru că mi se pare foarte agresiv și știu că agresivitatea poate aduce voturi.”
- Despre planul României de a construi un nou pod rutier peste Dunăre, la Giurgiu, prin planul de mobilitate militară
„Este necesar al doilea pod. Este evaluarea mea, a Comisiei Europene care practic a trecut pe hărțile de infrastructură europeană ca prioritar acest pod nou, pod Giurgiu-Ruse. Va fi necesar să fie făcut și pod feroviar pentru că noi am investit mult în conexiunea feroviară București-Giurgiu.”
- Despre planul de restructurare a TAROM pe care Comisia Europeană trebuie să-l aprobe
„Pentru ca el să fie aprobat, adică să fie considerat că este în regulă și să nu trebuiască să dea TAROM banii înapoi (n.r. ajutorul de la stat primit în pandemie), trebuie ca acest dosar să fie aprobat. Dosarul înseamnă restructurare, adică planurile de viitor care arată că ea (n.r. compania de stat) va rămâne o companie viabilă și se va dezvolta. (…) Acum, aflu de la compania TAROM că au rezolvat o parte din lucrurile rămase în suspans și atunci sunt încrezătoare că se va aproba dosarul.”
Comisia Europeană, așteptată să aprobe finanțarea unui nou pod peste Dunăre
Pentru a consolida drumuri și poduri civile ce pot fi folosite și pentru deplasarea mașinilor și echipamentelor militare, Uniunea Europeană a alocat în ultimii ani 1,7 miliarde de euro statelor membre.
La concursul de proiecte lansat de Comisia Europeană în luna mai 2023 în acest scop, România s-a înscris cu noi planuri. Printre acestea se află un nou pod peste Dunăre, între Giurgiu și Ruse.
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, spune că autoritățile române au anunțat că vor să construiască un pod rutier, însă Comisia Europeană ar vrea ca viitorul pod să fie și rutier și feroviar.
„Va fi necesar să fie făcut și feroviar pentru că noi am investit mult în conexiunea feroviară, pe tronsonul București-Giurgiu.”
Îți mai recomandăm Trilaterală România-Bulgaria-Grecia: Discuții pentru construcţia unui nou pod Ruse-GiurgiuLegătura între România și Bulgaria face parte din planul de conectare al Uniunii Europene.
La summitul NATO de la Vilnius, din iulie 2023, liderii Alianței Nord Atlantice au hotărât că România, Bulgaria, Turcia, Grecia și alte state din sudul Europei fac parte din același plan de apărare regional, în caz de atac.
Tot în acest an, autoritățile din România au cerut Comisiei Europene să aprobe și finanțarea construirii bucății de nord a Autostrăzii Moldovei A 7 – Ploiești – Siret.
Comisia Europeană va anunța ce proiecte va finanța în această etapă a programului pe 15 decembrie.
Prin programul de mobilitate militară, Comisia Europeană finanțează 50 la sută din costurile unor investiții de infrastructură de transport.
Urmăriți one2one pe YouTube
În 2022, România a primit aproximativ 120 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare în Portul Constanța – Valul lui Traian și pentru proiectarea și construcția unui nou pod peste râul Prut, podul Ungheni, care leagă România și Republica Moldova, precum și infrastructura de acces necesară.
Despre nevoia modernizării infrastructurii din portul Constanța, Ministerul Transporturilor spunea anul trecut că „realizarea acestui proiect va contribui la îmbunătățirea semnificativă a conexiunilor de transport de-a lungul întregului coridor TEN-T și în special între porturile Europei de Nord și granița cu Ucraina, extrem de importantă în temeiul circumstanțele geopolitice actuale”.
Proiectul presupune modernizarea a șase poduri și construirea a două tabliere de 740 m pentru a asigura inclusiv gararea pentru mai mult timp a unor trenuri mai grele.
Restructurarea TAROM, aproape de aprobarea Comisiei Europene
La one2one, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat că analiza ajutorului de stat pentru TAROM și a planului de restructurare a companiei aeriene este aproape gata la Bruxelles.
Planul de restructurare, aflat în analiza Comisiei Europene din 2021, urmărește salvarea TAROM de la faliment.
„Acum, aflu de la compania TAROM că au rezolvat o parte din lucrurile rămase în suspans și atunci sunt încrezătoare că se va aproba dosarul”, a argumentat ministrul european pentru Transporturi la Europa Liberă.
De la începutul pandemiei de Covid-19, adică din 2020, compania TAROM a primit de la Guvern ajutoare în valoare de 122 de milioane de euro, în trei tranșe.
Pe 5 iulie 2021, Comisia Europeană a început o investigație pentru a evalua dacă banii alocați de Guvern companiei TAROM au respectat sau nu legile UE privind ajutorul de stat acordat companiilor în dificultate.
Europa Liberă a scris recent că pentru a evita falimentul companiei, prin imposibilitatea rambursării primului ajutor de salvare, de 36.7 milioane de euro, autoritățile române au trimis Comisiei Europene un plan de restructurare a TAROM.
Îți mai recomandăm TAROM: 17 șefi în 7 ani, 120 mil. euro ajutor de stat, 55 mil. euro pierdere, rute anulate. Cât mai rezistă?Planul presupunea și o infuzie de capital de 190 de milioane de euro dar și renunțarea la unele rute tradiționale din portofoliul TAROM.