În 2024, Comisia Europeană se așteaptă ca creșterea Produsului Intern Brut (PIB) să încetinească semnificativ la 1,4%, arată un comunicat al CE.
Raportul Comisiei Europene spune că încetinirea economică a țării în 2024 se datorează mai ales creșterii lente a cererii externe, care a afectat producția industrială, construcțiile rezidențiale, serviciile IT și de transport. În același timp, la această tendință au contribuit creșterea salariilor și prețurilor ridicate la energie.
Executivul european remarcă o creștere puternică a vânzărilor cu amănuntul, dar și faptul că investitorii privați au fost precauți din cauza incertitudinii legate de probabilele măsuri fiscale care vor fi luate în 2025.
Experții CE cred că, pe termen scurt, cererea externă și exporturile României se vor redresa, consumul se va menține ridicat și investițiile private se vor accelera.
Toate acestea ar urma să ducă la o creștere a PIB-ului de 2,5% în 2025 și de 2,9% în 2026. Investițiile finanțate de UE în infrastructura publică ar urma sprijine puternic această evoluție.
Deficitul bugetului public va rămâne ridicat în 2025 și 2026, dacă politicile actuale vor continua, arată comunicatul Comisiei Europene. Astfel, se preconizează că deficitul public al României va ajunge la 8% din PIB în 2024, mult mai mare decât în 2023 (6,5% din PIB).
Deficitul bugetar mai mare decât se preconiza e cauzat de o creștere foarte rapidă a cheltuielilor bugetare, mai ales salariilor din sectorul public, cheltuielilor cu bunuri și servicii și a pensiilor, arată CE. De asemenea, veniturile bugetare vor fi mai mici decât cele preconizate, din cauza încetinirii activității economice.
Comisia Europeană precizează că prognoza nu include efectul unor eventuale măsuri de creștere a veniturilor bugetare și de scădere a cheltuielilor incluse în planul fiscal și structural pe termen mediu pe care România l-a prezentat Comisiei la 25 octombrie.
Experții Comisiei se așteaptă ca deficitul să se păstreze la același nivel în 2025 și 2026, în cazul în care politicile guvernului vor rămâne aceleași.
În același timp, executivul european se așteaptă ca datoria țării să continue creșterea și să ajungă la aproape 60% în 2026. Cauzele principale sunt, potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar mare, importurile mai mari decât exporturile și încetinirea generală a creșterii economice.
Și nu în ultimul rând, Comisia Europeană prognozează că inflația va încetini în 2024 și va fi undeva la 5%. Tendința de scădere a inflației ar urma să se păstreze și în următorii doi ani.
Îți mai recomandăm BNR: Inflația crește cu 1% până la finalul anului. Salariile bugetarilor cresc fără legătură cu productivitateaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.