„Comisia va prezenta o nouă propunere de legislaţie” cu „obligaţii clare de cooperare privind persoanele expulzate” şi cu voinţa de a „reglementa în mod eficient procesul întoarcerii”, spune von der Leyen în scrisoarea publicată luni.
Scrisoarea a fost trimisă înaintea unui summit european ce va avea loc joi și vineri și la care statele membre vor discuta despre problema migrației în UE.
„Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acţiona”, scrie preşedinta Comisei.
Concret, Bruxellesul propune înlesnirea expulzării persoanelor cu statut juridic incert prin stabilirea unei recunoaşteri reciproce a deciziilor luate de către statele membre.
Mai puţin de 20% dintre deciziile de expulzare ale unor migranţi cu statut incert au efect, subliniază ea. Von der Leyen promite o cooperare mai strânsă cu ţările respective, de exemplu printr-o acordare mai selectivă de vize către ţările din care provin migranții ilegali.
Îți mai recomandăm Pactul UE privind migrația și azilul, adoptat de Parlamentul European„Alinierea politicii vizelor s-a dovedit un instrument important în gestionarea migrației ilegale către UE”, spune von der Leyen, care dă ca exemplu Bangladeshul sau Ghana.
Preşedinta Comisiei sugerează totodată o dezvoltare a relaţiilor „strategice” cu ţările de origine şi de transfer, după exemplul Libiei şi Tunisiei.
UE a semnat cu aceste două ţări acorduri menite, între altele, să oprească plecarea unor migranţi către UE de pe teritoriile lor şi să-i repatrieze în ţările de origine.
„Repatrierea din Africa de Nord către ţările de origine s-au intensificat prin intermediul unor operaţiuni finanţate de UE şi au atins 17.000 (de expulzări) în 2024”, spune Ursula von der Leyen.
Miniştrii de Interne ai UE au dezbătut joia trecută, la Luxemburg, pe tema unei noi însăpriri a politicii migraţiei. Ei au purtat discuţii despre transferul migranţilor în ţări terţe, dar și despre o revizuire a „directivei expulzărilor” din 2008.
Mai multe state membre UE au cerut o revizuire a acestei directive.
Franţa şi Germania au susţinut o notă a Olandei şi Austriei cu privire la acest subiect, în vederea unei „facilitări” şi „accelerări” a expulzărilor.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI