Comisia juridică din Senat respinge ridicarea imunității fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog

Comisia juridică din Senat a votat, marţi, în majoritate, împotriva ridicării imunităţii parlamentare a senatorului social-democrat Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii. Au fost cinci voturi împotrivă, două pentru ridicarea imunităţii şi două abţineri, transmite Agerpres.

Potrivit preşedintelui comisiei, Robert Cazanciuc, raportul, care va fi unul nefavorabil, va fi depus zilele următoare, pentru a intra pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Biroului permanent.

„Asta înseamnă că plenul, ca de fiecare dată, este suveran pe această cerere de efectuare a urmăririi penale, dar în Comisia juridică nu a fost întrunit numărul de voturi pentru un raport favorabil. Titularul cererii de urmărire penală este plenul Senatului. Noi, în Comisia juridică, vom întocmi un raport în care vom explica solicitarea Parchetului, apărarea formată de domnul senator şi faptul că în urma votului au fost întrunite doar două voturi pentru efectuarea urmăririi penale. Raportul va fi depus zilele următoare, pentru a intra în următorul Birou permanent, care probabil va fi luni”, a spus Cazanciuc.

El a precizat că senatorul Bodog a fost audiat, aşa cum se stabilise la ultima şedinţă a Comisiei juridice.

„Conform celor stabilite la ultima şedinţă a Comisiei juridice, astăzi am procedat la audierea domnului senator Bodog, în cadrul cererii de efectuare a urmăririi penale solicitate de Parchetul General. A fost o audiere în care domnul Bodog şi-a prezentat punctul de vedere, a răspuns la întrebările mai multor senatori, am clarificat din punctul de vedere al domniei sale lucrurile care trebuiau clarificate şi, la final, a fost supus votului. Au fost nouă colegi prezenţi, cinci voturi au fost ‘împotrivă’, două voturi ‘pentru’ şi două abţineri”, a explicat Robert Cazanciuc.

Bodog a fost audiat de membrii Comisiei juridice a Senatului după ce DNA a solicitat încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele său pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, într-un dosar legat de modul în care acesta a angajat o consilieră în perioada mandatului său la MS.

Miercurea trecută, preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, anunţa că senatorul Florian Bodog va fi audiat la începutul acestei săptămâni.

Potrivit acestuia, termenul pentru raport acordat de Biroul permanent Comisiei juridice era 16 septembrie, dar în şedinţa de marţi se va stabili dacă este necesară o solicitare de prelungire a acestuia.

Senatorul Florian Bodog a precizat, miercurea trecută, că se va prezenta singur la audieri, fără avocat. Legat de dosar, el a subliniat că toţi consilierii săi personali au prestat activităţi pentru care au fost remuneraţi.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a transmis Senatului, la începutul lunii iulie, cererea DNA de ridicare a imunităţii fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, într-un dosar legat de modul în care acesta a angajat o consilieră în perioada mandatului său.

Potrivit DNA, „în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018 demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară”.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a criticat decizia Comisiei juridice din Senat privind respingerea ridicării imunităţii senatorului social-democrat Florian Bodog.

"PSD recidivează! Parlamentul nu este instanţă de judecată! Când un om politic aflat într-o funcţie este chemat în justiţie, el răspunde ca orice alt cetăţean. Indiferent cine este liderul PSD, crezul politic este unul singur: că legea nu este lege pentru toţi. Astăzi avem un nou exemplu: Florin Bodog, parlamentar protejat de justiţie prin votul colegilor din comisia juridică a Senatului. Ieri au fost mulţi alţii pe care colegii de partid i-au ascuns de justiţie. Este şi cazul Rovanei Plumb, propusă acum pentru funcţia de comisar european! Sunt probabil ultimele săptămâni ale Guvernului Dăncilă şi ale puterii PSD. Singurele preocupări ale acestui partid sunt cum să fenteze legea să rămână încă un pic la guvernare şi cum să îşi salveze din oamenii vulnerabili în faţa justiţiei", a scris Turcan, marţi, pe Facebook.