Istoria comunismului, disciplină de studiu în noua lege a educației pentru elevii de liceu

Închisoarea de la Râmnicu Sărat unde au sfârșit victime ale persecuției politice din România comunistă

Elevii de liceu ar putea studia istoria comunismului, potrivit noului proiect de lege a învățământului preuniversitar lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației la începutul acestei săptămâni.

Potrivit articolului 85 al noului proiect, alineatul (3) „planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria Evreilor. Holocaustul” și „Istoria
Comunismului din România”, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun.”

Programa și manualele pentru noua disciplină vor fi elaborate de Ministerul Educației în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER).

De altfel ICCMER a salutat vineri introducerea celor două discipline în noul proiect pus în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni de ministrul Ligia Deca.

IICCMER a fost un susținător al studierii istoriei comunismului românesc, încă de la lansarea inițiativei de către deputatul Alexandru Muraru, Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei.

Îți mai recomandăm Cravata roșie de pionier, lupul dacic și supraviețuirea național-comunismului în România

După intrarea în vigoare a legii, ministerul va lucra cu experții ICCMER, ai Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, cu institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului.

„Deși în ultimele decenii s-a remarcat o multitudine de contribuții valoroase la istoria comunismului românesc, subiectul este departe de a fi epuizat, situație care impune continuarea cercetărilor”, transmite ICCMER.

La fel de stringentă este și transformarea acestor cercetări științifice în conținut didactic accesibil tinerei generații, „pentru formarea unei percepții corecte a istoriei comunismului” și pentru conștientizarea „naturii sale criminale”, spune ICCMER. De asemenea, este important ca noile generații că cunoască istoria „recentă și dureroasă” tocmai pentru a conștientiza importanța apărării democrației și libertăților actuale, arată sursa citată.

Profesorii care vor preda istoria comunismului vor beneficia de pregătire profesională și cursuri de specialitate, sub coordonarea ICCMER.

În noiembrie trecut, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind introducerea disciplinei „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, care prevede în curricula şcolară de liceu a cursului „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”.