SUA, Franţa şi UE condamnă bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a spus că atacarea deliberată a civililor şi a reţelei energetice din Ucraina sunt crime de război.

Reprezentanții Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană au denunţat acţiuni "brutale" şi "crime de război" ale Rusiei. 81 de rachete au fost lansate, potrivit autorităților ucrainene.

"Este foarte dificil să vedem astfel de atacuri brutale, nejustificate asupra infrastructurii civile din Ucraina", a declarat Olivia Dalton, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe și a adăugat că Statele Unite vor continua să furnizeze Kievului sisteme de apărare aeriană

Rusia a lansat joi peste 80 de rachete spre mai multe oraşe din Ucraina. Atacurile s-au soldat cu cel puţin 11 morţi. Centrala nucleară de la Zaporizhzhya, cea mai mare din Europa, a fost întreruptă temporar de la rețeaua electrică a țării.

"Aceste bombardamente au vizat deliberat, încă o dată, clădiri rezidenţiale şi infrastructura civilă, în special cea energetică. Aceste acte inacceptabile pot fi considerate crime de război şi nu pot rămâne nepedepsite", a transmis Ministerul de Externe de la Paris, conform cotidianului Le Monde.

Rusia a confirmat că a folosit rachete hipersonice Kinzhal în valul de atacuri din 9 martie.

La rândul ei, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a spus într-un mesaj pe twitter că „atacarea deliberată de către Rusia a civililor şi a reţelei energetice constituie crimă de război”.

Nouă persoane au fost ucise în Ucraina, joi, după Rusia a declanșat un atac cu rachete care au declanșat și un val de întreruperi de curent, inclusiv la cea mai mare centrală nucleară din Europa.