De la Spații Verzi Craiova, la conducerea Oficiului pentru Licență Industrială. Unu-i de la PSD, altul de la PNL

Flavius Adrian Sirop (stânga) și Ionuț Mihai Rădoi vor conduce Oficiul pentru Licență Industrială.

Nou înființatul Oficiu pentru Licență Industrială are, de pe 30 aprilie, conducere. Marcel Ciolacu a numit în funcțiile de președinte și vicepreședinte doi foști angajați de la Spații Verzi și Salubritate din Craiova. Unul e președinte al Tineretului PSD Dolj, celălalt e secretar general la PNL Craiova.

Instituția a fost înființată anul trecut ca parte din promisiunile de reformă făcute de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Înființarea acestui oficiu privește reformarea procesului de autorizare a activităţilor industriale în România.

Ionuț Mihai Rădoi, de la TSD Dolj, și Flavius Adrian Sirop, de la PNL Craiova, sunt cei care vor conduce Oficiul pentru Licență Industrială.

Ambii au o listă lungă de funcții publice, dar au fost și aleși locali. Ce mai au în comun este că amândoi au lucrat la Spații Verzi (RADPFL) Craiova.

Ce îi recomandă pentru noile funcții?

Ionuț Mihai Rădoi - președinte

Doctor în Economie și cu două licențe, în Economie și Drept, la Universitatea din Craiova, Ionuț Rădoi a intrat în slujba statului în 2016, la Agenția Județeană de Ocupare și Formare Profesională Dolj, ca asistent consilier.

Anterior, a ocupat timp de doi ani funcția de consilier juridic, dar fără să specifice locul de muncă în CV-ul oficial.

În 2017, a urcat ierarhie și a ajuns consilier ministru la Ministerul Muncii, condus la acea vreme de Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei și unul dintre greii social-democraților.

Rămâne la minister și după plecarea Olguței Vasilescu, până în 2019, după care se întoarce la Craiova, iar din 2020 și până în prezent ocupă funcția de manager la Centrul Multifuncțional, aflat în subordinea RADPFL Craiova.

În 2020 este ales și consilier județean, pe listele PSD, funcție la care renunță în 2021. Ultima declarație de avere depusă de Ionuț Mihai Rădoi, în 2022, este din poziția de director de cancelarie a prefectului de Dolj.

Acum, din poziția de președinte al Oficiului pentru Licență Industrială, acesta va avea un salariu asimilat celui de secretar de stat, adică de 16.640 de lei brut pe lună.

Ce atribuții va avea Ionuț Mihai Rădoi:

  • să reprezinte Oficiul în relațiile cu alte autorități și instituții publice, cu persoane fizice sau juridice române ori străine, precum și în justiție;
  • organizează și coordonează activitățile Oficiului;
  • coordonează activitatea compartimentului de audit public intern, a structurii de securitate, precum și a celorlalte direcții și structuri;
  • dispune numirea în funcția publică, modificarea, suspendarea și încetarea raporturilor de serviciu sau aprobă încheierea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractelor de muncă ale personalului Oficiului;
  • numește în funcții publice personalul Oficiului, pe baza rezultatelor concursului organizat în condițiile legii;
  • aprobă deplasările în țară și în străinătate pentru personalul instituției, în condițiile legii;
  • aprobă proiectele ce urmează a fi derulate în cadrul instituției;
  • exercită prerogative disciplinare, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancțiuni disciplinare personalului Oficiului, ori de câte ori se constată că acesta a săvârșit o abatere disciplinară;
  • aprobă prin ordin modelul și caracteristicile siglei Oficiului;
  • emite ordine privind împuternicirea persoanelor din cadrul Oficiului abilitate să constate contravențiile și să aplice sancțiunile legale.

Europa Liberă l-a contactat pe Ionuț Mihai Rădoi pe WhatsApp și prin email pentru un punct de vedere. Nu a răspuns până în acest moment.

Flavius Adrian Sirop: „Mă recomandă studiile și experiența anterioară”

Licențiat în Fizică-Informatică la Universitatea din Craiova, Flavius Adrian Sirop are o supraspecializare în Resurse Umane.

Imediat după terminarea facultății a fost angajat ca referent la cabinetul parlamentar al fostului liberalul Cornel Boiangiu. În paralel, în acea perioadă apare ca director la o firmă de calculatoare.

În 2008, a candidat pentru Senat pe listele PNG-CD (Partidul Noua Generație-Creștin Democrat, înființat de omul de afaceri George Becali), fără să obțină un loc.

Timp de cinci ani, între 2011-2016, a fost director general al Salubritate Craiova, după care timp de doi ani a fost director la Sharoma Catering. În 2016 a fost ales consilier local în Craiova, pe listele PNL.

În 2021 a fost numit subprefect de Dolj, iar în 2022 secretar de stat în Ministerul Sportului, funcție în care rămâne până în iunie 2023. Este secretar general al PNL Craiova.

La numirea sa în funcția de secretar de stat la Ministerul Sportului, jurnaliștii de la Libertatea au scris că Flavius Sirop a cântat hip-hop sub pseudonimul de Vastu. O singură înregistrare cu el mai există cu el pe YouTube.

Salariul său lunar, asimilat funcției de subsecretar de stat, va fi de 14.560 de lei brut.

Europa Liberă l-a întrebat pe Flavius Adrian Sirop cum a ajuns în funcția de vicepreședinte al Oficiului pentru Licență Industrială, dar a preferat să nu comenteze.

A spus, însă, ce crede că îl recomandă pentru această poziție: „Studiile, activitatea anterioară. Atât am de comentat”.

Nici Guvernul României nu a răspuns, deocamdată, la întrebările Europa Liberă privind modul în care a făcut numirile la Oficiul pentru Licență Industrială și ce anume îi recomandă pe cei doi pentru funcțiile pe care le vor ocupa.

Oficiul pentru Licență Industrială

Oficiul pentru Licenţă Industrială, înființat în decembrie 2023, va emite o singură licenţă industrială, astfel încât companiile să nu mai fie nevoite să parcurgă proceduri separate pentru obţinerea tuturor autorizaţiilor pentru a-şi putea desfăşura activităţile.

Instituția, aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, are o organigramă cu 97 de posturi și este condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, și de un vicepreședinte, cu rang de subsecretar de stat.

„Prin preluarea personalului de la autorităţile implicate în activitatea de autorizare a activităţilor industriale, aparatul bugetar nu va fi încărcat cu noi angajaţi şi, în acelaşi timp, vom beneficia de oameni cu expertiză în domeniu. În acest fel, se va eficientiza procesul de eliminare a birocraţiei, impediment frecvent identificat în calea unui mediu de afaceri funcţional”, declara Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la momentul înființării oficiului.

Oficiul va avea și structuri teritoriale:

  • Compartimentul teritorial 1, care grupează județele Maramureș, Iași, Botoșani, Neamț, Suceava, Bacău, Vaslui, Brăila, Galați și Vrancea, cu sediul în municipiul Iași.
  • Compartimentul teritorial 2, care grupează județele Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj și Mehedinți, cu sediul în municipiul Timișoara.
  • Compartimentul teritorial 3, care grupează județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu și Alba, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca.
  • Compartimentul teritorial 4, care grupează județele Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Tulcea și Constanța, cu sediul în municipiul Constanța.
  • Pentru Regiunea București-Ilfov, care grupează municipiul București și județul Ilfov, activitatea este realizată de Direcția acordare licențe.


Înființarea oficiului este unul dintre jaloanele din PNRR și privește reformarea procesului de autorizare a activităţilor industriale si de acordare a licenţei unice în România.

Ce este licența industrială unică?

Este actul administrativ unilateral prin care se acordă solicitantului permisiunea de a desfășura una sau mai multe activități industriale considerate cu risc (de ex. activități din industria extractivă, prelucrătoare, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apa caldă și aer conditionat).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.