Conflictul din Gaza: faza pe declarații | Un oficial Hamas așteaptă pacea, Netanyahu e „hotărât să continue”

O clădire din Gaza este verificată de inspectori după ce a fost lovită cu o rachetă lansată din Israel. E doar una dintre pagubele lăsate în urmă de conflictul dintre israelieni și palestinieni. 19 mai 2021. (AP Photo/Adel Hana)

Un înalt oficial al Hamas a declarat că se așteaptă ca militanții din Israel și Gaza să ajungă la încetarea focului „într-o zi sau două”. În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că este „hotărât să continue” până când „calmul și securitatea vor fi restabilite cetățenilor israelieni”, scrie BBC.

Conflictul dintre israelieni și palestinieni continuă și joi, peste 100 de atacuri aeriene israeliene fiind lansate în nordul regiunii Gaza, asupra unor clădiri ale organizației Hamas. Militanții palestinieni au ripostat cu rachete lansate asupra Israelului.

Sistemul antirachetă Iron Dome interceptează rachete lansate din Fâșia Gaza către Israe. Imagine realizată în Ashkelon/Israel, pe 18 mai 2021. REUTERS / Amir Cohen

Bilanțul victimelor a ajuns până în prezent la 227 de persoane în Gaza. Ministrul Sănătății din această regiune a precizat că peste 100 dintre victime sunt femei și copii.

În Israel, 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși, au precizat autoritățile, care au mai menționat că aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate către teritoriul său de către militanții din Gaza.

Declarația privind posibila încheiere a conflictului venită dinspre Hamas a fost făcută de Moussa Abu Marzouk, înalt oficial al organizației, pentru televiziunea libaneză al-Mayadeen.

Cred că eforturile în curs privind încetarea focului vor avea succes. Mă aștept să se ajungă la o încetare a focului într-o zi sau două, iar încetarea focului se va face pe baza unui acord reciproc”, a spus acesta, citat de BBC.

Your browser doesn’t support HTML5

Cinci lucruri despre conflictul din Gaza

Comentariul lui Marzouk vine în contextul mai multor declarații ale liderilor internaționali, care au cerut celor două părți aflate în conflict să pună capăt ostilităților.

O altă informație privind posibilele negocieri dintre cele două părți a fost publicată de Reuters, care a citat o sursă de securitate egipteană.

Îți mai recomandăm Israelieni vs Palestinieni | Cinci zile de confruntări, 100 de ani de conflict

Președintele SUA, Joe Biden, a avut mai multe conversații telefonice cu prim-ministrul Netanyahu. Ultima discuție dintre cei doi lideri a avut loc miercuri. La finalul acesteia, premierul israelian a spus că este „hotărât” să continue să bombardeze Gaza până când „obiectivul Israelului este atins”.

Situația din teren nu arată că ostilitățile dintre cele două părți sunt pe final. Joi dimineață, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra regiunii Gaza și a distrus două case. Patru persoane au rănite. Militanții palestinieni au tras la rândul lor rachete înspre Beersheba, fără a fi înregistrate victime.

Luptele din Gaza au început după săptămâni de tensiune israeliano-palestiniană în Ierusalimul de Est ocupat. Situația a culminat cu ciocniri într-un loc sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas, care controlează Gaza, a început să tragă rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă din teritoriu, declanșând atacuri aeriene de represalii.

Îți mai recomandăm Ziua Ierusalimului | Ciocniri violente între israelieni și palestinieni