De asemenea, liberalii au validat data oficială a congresului, așa cum a fost decisă de Biroul Executiv: 25 septembrie.
UPDATE - Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus despre candidatura lui Florin Cîțu că deschide o „competiție frumoasă”, care ”arată românilor că liberalii au resurse umane puternice și că PNL este un partid capabil să asigure buna guvernare”.
”Avem în față o competiție frumoasă, avem în faţă o ocazie de a prezenta viziunea, obiectivele și proiectele fiecăruia dintre candidaţi, astfel încât să arărăm românilor că PNL este un partid cu resursă umană puternică și capabil să asigure buna guvernare”, a comentat el anunțul lui Cîțu de a-l concura la congresul partidului.
Orban a evitat să dea un răspuns tranșant întrebat dacă va rămâne la șefia Camerei Deputaților în cazul în care va pierde conducerea PNL.
„Sunt prevederi statutare care se aplică şi care stabilesc care sunt organismele statutare care iau decizii legate de susţinerea reprezentanţilor PNL în funcţii publice, iar acele decizii nu vor fi luate decât după Congres de toţi aceia care vor fi aleşi în funcţii care le dau drept de reprezentare în organismele statutare.”
Anunțul candidaturii sale la șefia PNL a fost făcut duminică de Florin Cîțu pe treptele partidului cu sediul în Modrogan, la ora 10.00 înainte de începerea lucrărilor Consiliului Național, organizat la Teatrul de Vară din Herăstrău pentru a valida candidaturile, data congresului și calendarul de alegeri.
Alături de el s-au aflat, printre alții: Rareș Bogdan – eurodeputat, prim-vicepreședinte PNL, Emi Boc – primarul Clujului, Alina Gorghiu – senator, Raluca Turcan – ministrul Muncii, titularul de la Armată, Nicolae Ciucă, Robert Sighiartău – secretar general al PNL.
„Am decis să mă înscriu în competiţia pentru preşedinţia Partidului Naţional Liberal. Vă mulţumesc că sunteţi azi alături de mine, când fac acest anunţ important pentru partid, pentru România şi pentru mine. Am decis să mă înscriu în competiţia pentru preşedinţia Partidului Naţional Liberal. Le mulţumesc şi liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid şi care şi astăzi mă susţin şi fac parte din echipa mea. În octombrie 2016 am decis să intru în politică. Liberal convins, singura variantă pentru mine a fost PNL. Sunt liberal convins, un om care am trăit toată viaţa după principiile liberale. Le-am aplicat, le-am respectat, oriunde am muncit în lumea asta. Am spus că doar liberalismul salvează România. PNL are nevoie de un suflu nou, are nevoie de o conducere care să vină cu elemente de noutate, în acelaşi timp să ducă mai departe tradiţiile şi principiile liberale. Nu cred că acum este nevoie să vorbesc despre mine, despre ceea ce voi face. Bilanţul mandatul meu de ministru al Finanţelor şi acum de al celui de premier demonstrează mai mult decât ceea ce aş putea să vă spun eu. Promisiuni auziţi zilnic de la toţi politicienii. Eu v-am obişnuit cu mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Dragi colegi liberali, mesajul meu pentru voi este clar şi simplu, mă voi asigura că PNL va fi cel puţin opt ani la guvernare. Vom transforma România într-o ţară liberală de care să se bucure toţi românii. Două lucruri sunt importante pentru mine: proprietatea privată este sfântă, iar antreprenorul este un erou într-o Românie liberală. Vă spun că voi câştiga. Nu există altă variantă şi vă invit şi pe voi, colegi liberali, să faceţi parte din echipa câştigătoare. Împreună câştigăm toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, împreună facem România liberală. Hai Partidul Naţional Liberal!”, a declarat Florin Cîțu în momentul anunțării candidaturii.
El a spus că a avut o discuție cu Ludovic Orban, pe care l-a anunțat că va câștiga și a anunțat că în scurt timp îşi va prezenta moţiunea şi echipa alături de care va câștiga șefia PNL.
„Am avut o discuţie înainte de decizie (n.r. referitoare la candidatură) cu domnul Ludovic Orban. (…) O să fie o competiţie în Partidul Naţional Liberal, din care Partidul Naţional Liberal o să iasă mai puternic la final. Eu am spus că voi câştiga. Competiţia abia începe, dar, sigur, domnul Ludovic Orban are o experienţă importantă în PNL, ca politician, premier şi o experienţă pe care o putem folosi întotdeauna pentru a merge mai departe. Este o competiţie internă în Partidul Naţional Liberal. Îi voi asigura pe liberali că, după ce voi câştiga, vor fi mândri de fiecare moment că sunt membri ai Partidului Naţional Liberal.”
Cîțu a evitat să spună dacă are să-i aducă reproșuri lui Orban, rezumându-se la constatarea că nu a făcut parte din echipa sa, precum și la întrebarea privind pasul în spate pe care perdantul ar trebui să-l facă înapoi, de la conducerea guvernului în cazul său sau de la conducerea Camerei Deputaților în cazul lui Ludovic Orban. „Nu are nicio legătură, e o competiție pentru șefia PNL”, a spus Florin Cîțu.
Lista completă a celor care l-au însoțit pe Florin Cîțu la momentul anunțării candidaturii și reprezentarea pe județe și sectoare:
Rareș Bogdan – eurodeputat, prim-vicepreședintele partidului, asimilat Cotrocenilor, Florin Roman deputat-vicepreședinte PNL, Victor Paul Dobre – vicepreședinte PNL, Monica Anisie – senator, președintele organizației liberale de la sectorul 2, deputatul Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, Emil Boc – primarul Clujului, Raluca Turcan – ministrul Muncii, președinte al organizației Sibiu a PNL, Lucian Bode – ministrul de Interne, președinte la Sălaj, Virgil Popescu – ministrul Energiei, președinte la Mehedinți, Nicolae Ciucă – ministrul Apărării, senator de Dolj, Ionel Bogdan – președintele Consiliului Județean Maramureș și al organizației liberale maramureșene, Dan Vâlceanu – deputat, președintele organizației gorjene a PNL, Alina Gorghiu – senator de Timiș, Daniel Buda – eurodeputat, Adrian Cozma – deputat, președintele organizației Satu-Mare, Cătălin Boboc – secretar de stat în Ministerul Muncii, președinte la Brăila, Pavel Popescu – deputat, președintele organizației PNL de la Sectorul 4, Cristian Băcanu – deputat, președintele organizației de la Sectorul 5, Mara Mareș – președinte al organizației de tineret, Alin Ignat – consilier de stat, prim-vicepreședinte al organizației de tineret, Vergil Chițac – primarul Constanței, Mihai Lupu președinte consiliului județean Constanța, Marcel Romanescu – primarul de la Târgu Jiu, Gheorghe Flutur – președintele consiliului județean Suceava și a organizației liberale sucevene, Daniel Fenechiu – senator de Bacău, George Lazăr – prefectul de la Neamț, Tudor Polak – deputat, președintele organizației municipale Vaslui, Gheorghe Pecingină – deputat de Gorj, Daniela Câmpean – președintele consiliului județean Sibiu, Stelian Bujduveanu – viceprimarul Capitalei, Mara Calista – deputat de Neamț, Vassile Lupu – președintele consiliului județean Constanța, Ștefan Stoica – deputat, președinte al organizației doljene, Ion Lungu – primarul municipiului Suceava, Hubert Thuma – președintele consiliului județean Ilfov și al organizației ilfovene a PNL, George Tuță – deputat de Ilfov, Cristian Niculescu-Țăgărlaș – senator de Maramureș, Horatiu Gorun, secretar general al guvernului, Mircea Abrudean, secretar general adjunct al guvernului.
Oficial, 18 organizații și-au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban: București, Hunedoara, Caraș Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, sector 1, Sector 2, sector 4, sector 6 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj, scrie Hotnews.ro.
Știrea inițială
Consiliul Național al PNL se întrunește duminică pentru a stabili data congresului de alegeri și calendarul intern al acestora. Premierul Florin Cîțu va susține ca vicepreședinte al Partidului Național Liberal o declarație de presă la sediul partidului. Întrunirea de vârf a PNL va avea loc la Grădina de Vară a Teatrului „Constantin Tănase” din Parcul Herăstrău. La începutul săptămâni, Biroul Executiv a propus data de 25 septembrie pentru Congres.
„Biroul Executiv a luat decizia de a declanşa procedurile de alegeri în PNL. Data propusă pentru congres este 25 septembrie. Numărul total de delegaţi va fi de 5.000. Am stabilit calendarul de alegeri. Congresul PNL nu înseamnă doar alegerea conducerii naţionale, înseamnă alegerea conducerii la toate nivelurile. Ca şi calendar propus: în perioada 1-15 iunie vor avea loc adunările generale ale organizaţiilor locale, care vor alege conducerile PNL la nivel local. În perioada 1 iulie – 10 august vor avea loc conferinţele judeţene de alegeri, conferinţe la care se vor alege conducerile judeţene ale PNL. Între data de 10 august, termenul prevăzut pentru finalizarea alegerilor la nivel judeţean, şi data de 25 septembrie este prevăzută o perioadă de 45 de zile, conform statului, pentru campania pentru congres”, a precizat Orban.