Congresman american: Trupele nord-coreene din Ucraina ar arăta o „slăbiciune” a Kremlinului

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a susținut că aproximativ 11.000 de infanterişti nord-coreeni se antrenează în prezent în estul Rusiei.

Posibila desfășurare a soldaților nord-coreeni pentru a lupta alături de forțele ruse invadatoare în Ucraina „demonstrează o anumită slăbiciune a Rusiei”, spune Gerry Connolly, congresman al SUA (democrat-Virginia) și președinte interimar al Adunării Parlamentare NATO.

„Aveți nevoie de trupe nord-coreene care să fie dislocate în Europa pentru operațiuni de luptă în Ucraina? Serios? Și de ce are nevoie Rusia de asta? Poate pentru că, sincer, potențialul rus este epuizat?", a declarat Connelly Serviciului Ucrainean al RFE/RL într-un interviu acordat pe 19 octombrie.

„Potrivit estimărilor, pierderile rusești se ridică la 600.000 de morți, răniți și dispăruți. Aceste cifre se apropie deja de nivelurile celui de-al Doilea Război Mondial în etapele inițiale ale Operațiunii Barbarossa după 1941", a adăugat congresmanul, referindu-se la invazia nazistă a Uniunii Sovietice din Al Doilea Război Mondial.

Gerry Connolly

Comentariile lui Connelly vin după ce agenția de informații din Coreea de Sud a declarat, pe 18 octombrie, că 1.500 de trupe nord coreene trupe ale forțelor speciale au fost trimise în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru antrenament și aclimatizare la bazele militare locale și probabil că vor fi dislocate pentru luptă în războiul din Ucraina.

Oficialii ucraineni au publicat un videoclip care pare a arăta că zeci de recruți nord-coreeni se aliniază pentru a lua echipamentele militare rusești.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a susținut în presa locală că aproximativ 11.000 de infanterişti nord-coreeni se antrenează în prezent în estul Rusiei.

Prezența soldaților nord-coreeni în Ucraina, dacă este adevărată, ar fi o dovadă suplimentară a legăturilor militare intensificate dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un, care au semnat vara trecută un tratat de parteneriat strategic care obligă ambele țări să ofere asistență militară.

Armele nord-coreene au fost deja folosite în războiul din Ucraina.

Vorbind de la sediul RFE/RL din Praga, Connolly a discutat și despre apartenența Ucrainei la NATO. Săptămâna aceasta, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat „planul de victorie” la UE și NATO – planul prevede ca Ucraina să primească imediat calitatea de membru. Miniștrii apărării G7, reuniți în Italia pe 19 octombrie, au susținut calea „ireversibilă” a Ucrainei către aderarea la NATO, dar au evitat să spună când se va întâmpla acest lucru.

Connolly a sugerat că Ucraina ar trebui să devină membră a NATO odată ce războiul Rusiei se va termina.

„Ei bine, este un război. Cred că trebuie să rezolvăm acest lucru, trebuie să restabilim suveranitatea Ucrainei asupra teritoriilor sale și apoi să ne asigurăm că drumul către NATO este deschis”, a declarat Connolly pentru RFE/RL.

„Înțeleg o anumită grabă și nerăbdare din partea ucrainenilor [care spun] «Mi-ar fi plăcut să devin membru NATO ieri». Dar avem, desigur, o situație dificilă și tragică pe teritoriul Ucrainei și aceasta este prezența trupelor ruse și ocupația rusă”, a adăugat Connolly.

Connolly a comentat, de asemenea, propunerea lui Zelenski, inclusă și în planul său de victorie, de a înlocui în cele din urmă trupele americane cu trupe ucrainene întărite de luptă în avanposturile din întreaga Europă.

Statele Unite au peste 100.000 de soldați staționați în toată Europa pe o bază permanentă și rotativă, concentrați în mare parte în Germania. Washingtonul a desfășurat peste 20.000 de forțe pe continent ca răspuns la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

„Aceasta este o ofertă generoasă a președintelui Zelenski, pe care l-am întâlnit de multe ori, inclusiv într-un cerc restrâns la diferite conferințe și evenimente. Dar cred că aceasta este o propunere nepotrivită acum. Pare o trecere politică pentru Donald Trump în caz că el câștigă alegerile. Și pentru aceia dintre noi care luptăm pentru Ucraina în Congresul SUA, nu trebuie să auzim asta. SUA ar trebui să fie în Europa”, a explicat Connolly.

O posibilă victorie a lui Trump la alegerile prezidențiale de luna viitoare ar putea amenința viitorul ajutor Ucrainei, au spus analiștii.

Fostul președinte a refuzat luna trecută să spună dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul și l-a descris pe Zelenski drept un „vânzător” care „nu ar fi trebuit niciodată să lase războiul să înceapă”.

Trump a evitat de multă vreme să critice invazia Rusiei și a pus sub semnul întrebării valoarea alianței NATO. Aliații săi politici și-au exprimat scepticismul cu privire la pachetele mari de ajutoare militare ale SUA furnizate Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.