Zidul Berlinului| Construcția a început în 13 august 1961

Construcția Zidului Berlinului a început la data de 13 august 1961. Un important simbol istoric al Cortinei de Fier, zidul a despărțit oamenii pentru zeci de ani.

Duminică, 13 august 1961, la primele ore ale dimineții, în Germania de Est începea construcția Zidului Berlinului, care avea să despartă nu numai orașul și țara, dar și Europa în două pentru următorii aproape 30 de ani - se contura clar, Cortina de Fier.

Zvonurile legate de închiderea graniței între Berlinul de Est și cel de Vest circulau deja de câteva zile, iar vineri, pe 11 august 1961, conducerea Republicii Democratice Germane (RDG) își dăduse acordul pentru măsurile drastice menite să rezolve exodul populației spre Vest.

Peste 3 milioane de oameni au fugit din țară în următorii 12 ani, dorind să scape de regimul opresiv din Germania de Est în favoarea libertății și a prosperității oferite de Republica Federală Germania (RFG).

Ce ar fi văzut o persoană în 1988 trecând granița din vestul spre estul Berlinului.

Duminică, în 13 august, la 4 dimineața, berlinezii erau anunțați că armata și forțele de ordine se îndreptau spre marginile orașului pentru a bloca trecerea. O a doua înștiințare transmitea un mesaj la fel de îngrijorător: „Trenurile metropolitane din Berlin nu mai circulă dintr-un sector spre celălalt de două ore.”

Mesajele sumbre transmise către locuitorii orașului au continuat până la aproape 5 dimineața.

La 04:28 dimineața: „Consiliul de miniștri al RDG a hotărât să instaleze în jurul granițelor sale, inclusiv la cea a sectorului de vest al Berlinului, controalele obișnuite pentru granițele unui stat suveran.”

Forțele de ordine din estul frontierei poartă în brațe un refugiat rănit care a încercat să treacă de instalațiile militare din jurul Zidului Berlinului, 1971.

La 04:36: „Un ordin din partea Ministerului Afacerilor Interne al Germaniei de Est interzice locuitorilor orașului să meargă în Berlinul de Vest dacă nu lucrează în zonă.”

La 04:50: „Locuitorilor din Berlinul de Est le este interzis să lucreze în Berlinul de Vest, potrivit unei decizii a autorităților orașului.”

Presa transmitea în acea dimineața că orașul fusese despărțit oficial, cu garduri de sârmă ghimpată, în mai puțin de o noapte.

Calea este închisă pentru refugiați.

Majoritatea punctelor de trecere între cele două orașe au fost închise de la răsărit și sunt supravegheate de poliția care patrulează zona cu mitraliere.”

Numai 13 puncte de trecere rămân între cele două sectoare ale Berlinului, toate sub controlul mai multor echipaje de polițiști bine înarmați.”

Muncitorii care lucrau la Zidul Berlinului în 1961.

Din acel moment, germanii din estul orașului nu mai puteau călători spre vest decât cu un permis special oferit de autorități. Toate măsurile de control asupra trecerilor între cele două orașe devin extrem de stricte într-un timp foarte scurt.

Evadați într-un Austin-Healey Sprite

Sârma ghimpată nu i-a oprit pe oameni de la a fugi din oraș. Un tânăr a reușit să scape în vest cu ajutorul mașinii sale Volkswagen pe care a condus-o prin baricadele polițiștilor, care au fost prea surprinși pentru a putea reacționa.

Un biciclist trece pe lângă o pictură stradală a unui Trabant. Mașina a devenit un simbol al căderii Zidului Berlinului după ce mai mulți germani au trecut granița dintre vest și est în 1989 într-un Trabant.

Alt tânăr, Heinz Meixner, se numără printre cei peste 5.000 de oameni care au reușit să treacă de zid după ridicarea acestuia și înainte de dărâmarea lui, în 1989. Mașina cu care a scăpat Meixner din oraș, un Austin-Healey Sprite, nu a trecut doar o dată faimosul Checkpoint Charlie, ci de două ori. Prima oară i-a dus în siguranță în vestul Berlinului pe Heinz Meixner, pe Margarete Thurau, de care era îndrăgostit, și pe mama lui, Margarete.

A doua oară, mașina i-a trecut prin punctul de frontieră pe Norbert Konrad și pe prietena acestuia, Helga Werner, ascunsă în portbagaj.

Fiind o mașină mică de curse, a putut traversa în viteză pe sub bariera de la punctul de frontieră către partea supravegheată de americani. După măsurătorile luate de Meixner, bariera se ridica la 95 de cm deasupra asfaltului, cu doar 5 cm mai mult decât vehiculul lui.

În jur de 8.500 de oameni au părăsit orașul în 1961, dar numărul acesta a scăzut semnificativ după finalizarea zidului. Încetul cu încetul, baricada s-a transformat într-un zid de beton, întins pe 43 de kilometri, care traversa orașul de la nord la sud. Un alt zid de 112 km se întindea pe frontiera cu vestul Berlinului, despărțind astfel milioane de oameni, printre care familii și prieteni.

Coada de mașini care s-a format la cinci zile înainte de căderea Zidului Berlinului în 1989.

Zidul a fost modificat de mai multe ori de-a lungul anilor, atingând 3,6 metri înălțime, lucru care asigura că nimeni nu va putea să-l escaladeze.

La poalele zidului era zona letală: o porțiune dotată cu instalații care declanșau automat focuri de armă și mine dacă detectau pași de om. Instalația nu a reușit totuși să îi oprească pe cei 5.000 de oameni care au ocolit-o pentru a trece pe partea cealaltă.

Checkpoint Charlie. Istoria faimosului punct de trecere

Un refugiat din RDG încearcă să fugă dincolo de Zidul Berlinului, 16 octombrie 1961.

Punctul de trecere al frontierei între estul și vestul Berlinului conecta practic două lumi diferite și este astăzi, la fel ca acum mai bine de 60 de ani, un simbol al diviziunii între lumea comunistă și cea democrată. Checkpoint Charlie a funcționat începând din 1947 drept punct de tranzit, iar din 1961 importanța sa a crescut semnificativ.

Punctul, situat la intersecția Friedrichstraße cu Zimmerstraße și Mauerstraße, a fost martor la împărțirea de facto între est și vest a Berlinului, în 1961, ca urmare a crizei Berlinului. URSS le cerea forțelor aliate retragerea din vestul Berlinului, însă refuzul a dus la ridicarea Zidului.

Nu ezitați să vă folosiți armele chiar și atunci când cei care trec ilegal la frontieră sunt femei și copii”, spunea ordinul de la 1 octombrie 1973 a cărui existență a fost negată de liderii RDG pentru mai mulți ani. 140 de decese legate de trecerea Zidului Berlinului au fost confirmate ani mai târziu de către Centrul pentru Istorie Contemporană, însă alte surse sunt de părere că acest număr este mai mare.

Flori lăsate de oameni în amintirea persoanelor care au murit la Zidul Berlinului.

Muzeul Checkpoint Charlie estimează 245 de morți. Ultima persoană care a murit încercând să fugă spre vest a fost Chris Gueffroy, un locuitor din est. El a fost împușcat în 1989 Anul acesta s-au împlinit 34 de ani de la moartea ultimului om ucis traversând Zidul Berlinului.

Au fost judecate 277 de persoane în procesele celor suspectați că ar fi fost implicați în uciderea oamenilor care încercau să fugă.

Fragmente ale Zidului sunt considerate azi monumente istorice.