„(...) Suntem martorii unei realităţi alarmante: lipsa de transparenţă şi comunicarea deficitară a instituţiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiş, noaptea, fără consultare şi fără a ţine cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor şi a afacerilor”, transmite Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR), organizatorul protestului.
O delegaţie contabililor nemulțumiți a fost primită la guvern de doi consilieri de stat.
„Am fost ascultaţi. Revenim în două zile cu nişte detalii specifice, modificări şi propuneri concrete - şi sperăm că se va transmite mai departe mesajul nostru”, a declarat pentru Agerpres Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.
La ora 12:30 delegația protestatarilor se întâlnește cu oficiali au Ministerului Finanţelor.
Participanții la protestele din Capitală solicită guvernului să clarifice și să ușureze aplicarea legislației fiscale.
„Fără haos fiscal, vrem un sistem normal!”, „Digitalizare adevărată, nu birocraţie exagerată!”, „E-TVA România nu te vrea!”, „Nu vrem legi peste noapte, vrem transparenţă şi dreptate!”, sunt câteva dintre mesajele înscrise pe pancartele protestatarilor.
Valentina Saygo mai spune că antreprenorii, contabilii și firmele vor ca statul să îi trateze cu respect.
„Noi, mai mult decât oricine ne dorim eliminarea evaziunii fiscale. (...) Prin acest e-TVA, Guvernul ne-a acuzat pe noi, profesioniştii contabili şi pe antreprenori, că suntem toţi evazionişti. Nu, nu suntem toţi evazionişti. Nu furăm noi statul, noi dăm bani la stat”, a adăugat Valentina Saygo.
Potrivit organizatorilor, protestul se va termina la ora 13.00.
Protestul din 8 iulie este organizat de Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) şi e susținut de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Patronatul Medicilor de Familie şi OFA UGIR.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că susţine protestul şi a transmis o listă cu zece revendicări ale protestatarilor:
1. Eliminarea e-TVA.
2. Eliminarea obligativităţii transmiterii facturilor eliberate pentru persoanele fizice în sistemul e-Factura.
3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code.
4. Revenirea la Legea Prevenţiei
5. Asigurarea unui mediu fiscal predictibil.
6. Respectarea dialogului social şi a transparenţei decizionale.
7. Eliminarea declaraţiilor fiscale redundante.
8. Modificarea termenelor pentru notificări în relaţia cu ANAF.
9. Compensarea concediilor medicale cu contribuţiile sociale.
10. Norme clare pentru RO-e-Transport
Specialiștii explică pe larg pentru Europa Liberă, în interviul de mai jos, ce este e-TVA-ul și de ce consideră că introducerea lui nu este una eficientă.
Îți mai recomandăm Ce este e-TVA și de ce îl resping firmele. Consultant fiscal: Costurile vor crește, iar evaziunea fiscală nu va scădeaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.