Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica și de aprobarea guvernului canadian.
Contractul a fost semnat, în prezența șefului cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja și a ambasadorilor Rim Kap-soo, ambasadorul Republicii Coreea în România, Gavin Buchan, ambasadorul Canadei în România și Valeria Baistrocchi, însărcinatul de afaceri al ambasadei Republicii Italiene în România.
Domeniul principal de aplicare a contractului constă în elaborarea proiectului detaliat și a detaliilor de execuție, achiziționarea de echipamente și materiale, executarea lucrărilor de retubare și a lucrărilor de retehnologizare, precum și construirea infrastructurii necesare pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nuclear Electrice de la Cernavodă.
„România și-a asumat rolul de lider regional în domeniul energiei nucleare. Dorim să fim pionieri în dezvoltarea de reactoare de mici dimensiuni, deja am semnat contractul pentru studiul de fezabilitate, am reușit să semnăm contractul pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, iar astăzi am semnat și contractul final pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară Cernavodă, pe care o vom putea exploata pentru încă 30 de ani”, a spus ministrul Sebastian Burduja.
El a spus că în ultimul an au fost atrase finanțări nerambursabile de aproape 14 miliarde de euro și că „obiectivul retehnologizării Unității 1 a CNE Cernavodă este de a asigura funcționarea unității pentru un alt ciclu de viață în condiții de siguranță și eficiență economică”.
Proiectul va prelungi durata de viață operațională a Unității 1 cu 30 de ani pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare a României prin evitarea a încă 5 milioane de tone de emisii de CO2 anual, a spus Burduja.
Nuclearelectrica, cu 28 de ani de experiență în exploatare, este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar alți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
Sucursala Nuclearelectrica (CNE) Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 în România.
Prin cele 3 proiecte strategice de investiții – retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă, dezvoltarea unităților 3 și 4 a CNE Cernavodă și implementarea SMR-urilor – compania urmărește să furnizeze energie curată, să sprijine stabilitatea energetică a României și obiectivele de decarbonizare, să sprijine Acordul de la Paris și să sprijine și inițiativele cu impact asupra sănătății umane, transmite Ministerul Energiei.
Îți mai recomandăm Republica Moldova va cumpăra electricitate de la centrala Cernavodă