Cu puțin timp înainte de alegerile locale sau chiar după, primarii care au pierdut alegerile au atribuit contracte de sute de milioane de lei. Pe ultima sută de metri, autoritățile locale au semnat pentru renovări de imobile, au acordat contracte pe patru ani și au făcut achiziții costisitoare, cum ar fi toalete de 46.000 de euro bucata.
Parcuri de joacă de 117 milioane de lei
În vara acestui an, Administrația Domeniului Public Sector 2, instituție din subordinea primăriei, a semnat un acord cadru de 4 ani pentru furnizarea și montarea unor echipamente de joacă pentru parcuri. Valoarea totală a contractului este de 117 milioane de lei.
Din iunie 2020, au început să curgă contractele subsecvente. Astfel, firma Maksan Techno Grup a semnat șase astfel de înțelegeri, în valoare de 16,8 milioane de lei, ultimul fiind parafat pe 21 septembrie 2020.
Potrivit confidas.ro, firma aparține turcului Yavuz Onur, societate care face parte dintr-o asociere de firme care au cîștigat, în luna mai, un megacontract de 1 miliard de lei pentru amenajarea parcurilor din sectorul 5 condus până pe 27 septembrie de primarul Daniel Florea.
Tot primăria Sectorului 2 a cumpărat garduri pentru locurile de joacă, valoarea acestora fiind de 5,2 milioane de lei. Ultimul contract subsecvent pentru garduri a fost semnat cu 6 zile înainte de alegeri.
Pesedistul Dan Cristian Popescu, cel care conducea din postura de viceprimar instituția, a pierdut alegerile, în locul său fiind ales Radu Mihaiu de la USR.
Pe 22 septembrie, primăria Sector 2 achiziționat 10 toalete automate cu 1.638.655 de lei fără TVA (33.700 de euro bucata) și 4 toalete pentru persoane cu dezabilități, valoarea acestora fiind de 924.369 de lei (47.000 de euro bucata). În total, 2.555.000 de lei.
Conform anunțului de licitație, „toaletele automate / toaletele automate pentru persoanele cu dizabilități pentru care se intenționează să se efectueze aceste achiziții, sunt necesare în scopul asigurării igienei și a gradului de confort al cetățenilor pe tot parcursul anului, cu precădere în sezonul cald, în perimetrul spațiilor verzi aflate în incinta parcurilor și a locurilor de joacă”. Firma câștigătoare, Comex Rom, societate care de ani de zile vinde sau închiriază toalete municipalității.
Îți mai recomandăm Cheltuieli de 70 milioane de euro pe ultima sută de metri la sectorul 4”Moștenirea” lăsată de înfrânții în alegeri urmașilor
Până pe 27 septembrie, primăria Timișoara a fost condusă de liberalul Nicolae Robu, el fiind înlocuit în urma alegerilor de Dominic Fritz de la USR-Plus.
Pe 28 septembrie 2020, primăria Timișoara a semnat acordul având ca obiect „achiziție publică de execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii „pasaj inferior Solventul”. Potrivit e-licitatie, portalul oficial al achizitiilor publice, lucrarea este în valoare de 93,8 milioane de lei. Firma italiană SPIC Internationale a fost singurul ofertant. Proiectul prevede un pasaj care va cuprinde linii de tramvai, iar termenul de realizare a investiției este de 26 luni.
Primăria Brașov a semnat pe 18 septembrie un contract în valoare de 20,1 milioane de lei pentru construirea unui cămin pentru elevi. Conform caietului de sarcini, construcția va dura 90 de luni, plata fiind făcută din fonduri bugetare. Câștigătorul licitației este firma Atlant Building.
Liberalul George Scripcaru a pierdut primăria din Brașov după patru mandate. În locul lui a fost ales Aleen Coliban de la USR.
Până în urmă cu 11 zile, președinte al CJ Ialomița era Victor Moraru de la Pro Romania. A pierdut alegerile în favoarea lui Marian Pavel de la PSD.
„Moștenirea” lăsată noii conduceri este o lucrare de modernizare a spitalului județean din Slobozia, investiție care se ridică la 56,3 milioane de lei. Pe 17 septembrie 2020, vechea conducere a CJ a atribuit contractul firmei Construcții Erbașu SA. Durata lucrărilor a fost stabilită la 42 de luni, aproape cât mandatul noului președinte de consiliu județean.
Pe 19 august, primăria Constanța, condusă de Decebal Făgădău de la PSD atribuia un contract cu o durată de 4 ani pentru servicii de curățenie pentru mai multe imobile care aparțin primăriei. Valoarea serviciilor se ridică la 3,1 milioane de lei, contractul fiind atribuit firmei CIP Avantaj.
Tot la Constanța, pe 1 octombrie, primăria a semnat un contract în valoare de 5 milioane de lei pentru realizarea „Planului Urbanistic General actualizat care va trebui să identifice zonele și sub-zonele spre care ar trebui direcționată dezvoltarea orașului și să prescrie indicatori urbanistici atractivi, în condițiile asigurării unei dezvoltări sustenabile pentru aceste zone”, se arată în caietul de sarcini.
A fost declarată câștigătoare firma Synergetics Corporation din București. Cu trei zile înainte de semnarea înțelegerii, primarul Făgădău a părăsit fotoliul de primar, în locul lui fiind ales Vergil Chițac de la PNL.
Îți mai recomandăm Cum susține statul comune mici cu salarii mari. Primar de comună cu 86 de oameni, 1.000 euro salariuPrimăria Sectorului 5 condusă până de curând de Daniel Florea și câștigată recent de Cristian Popescu Piedone a semnat pe 7 septembrie un contract prin care atribuia firmei Corsica Obiect SRL sarcina de a „furniza servicii sociale cu cazare în centre de tip rezidențial pentru persoane vârstnice”. Mai exact, este vorba de „servicii de asistență socială cu cazare în centre de tip rezidențial pentru persoane vârstnice, pentru o perioadă de 24 luni, prin încheierea a două contracte subsecvente acordului cadru a caror durată să nu depășească 12 luni”. Valoarea acordului este de 3,3 milioane de lei.