Contraofensiva. Putin ridiculizează avansul armatei ucrainene, Zelenski susține că „există mișcare înainte”

UCRAINA – Membrii serviciilor ucrainene se deplasează cu un vehicul de luptă de infanterie BMP-1 lângă linia frontului în satul Neskuchne din regiunea Donețk, proaspăt eliberat de armata rusă, Ucraina, 13 iunie 2023

Președintele rus Vladimir Putin a precizat marți, la o întâlnire cu corespondenții de război, că încercarea armatei ucrainene de a-și recupera teritoriile ar fi eșuat, însă afirmațiile nu pot fi confirmate.

Putin a spus că pierderile Kievului se apropie de un nivel „catastrofal”. Afirmațiile liderului rus nu au putut fi verificate și sunt negate de oficialii occidentali, dar și de relatări ale presei internaționale.

În replică, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a negat că contraofensiva eșuează spunând în mesajul său video de marți seară că „există mișcare înainte”.

Volodimir Zelenski a mulțumit trupelor ucrainene pentru „fiecare pas și fiecare metru de pământ ucrainean care este eliberat de răul rusesc”.

Valery Zaluzhny, comandantul șef al forțelor armate ale țării, a scris pe Telegram că au fost „unele succese, ne punem în aplicare planurile, mergem mai departe”.

Contraofensiva Kievului este în fazele sale incipiente, scrie BBC, care notează că s-au înregistrat câștiguri modeste în regiunile din estul Donețkului și din sud-estul Zaporojiei, unde se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa.

O echipă a BBC a primit acces marți la unele așezări din estul Donețk, de unde a relatat că arborează acum steagul ucrainean.

Și Reuters relatează că steagul albastru și galben al Ucrainei arbora ieri deasupra unui magazin alimentar în ruine, iar soldații ruși zăceau morți pe strada principală a satului Neskuchne din estul Ucrainei.

Îți mai recomandăm Cel puțin zece morți în atacul de la Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski. Un preot ucis de ruși la Herson

Vorbind despre contraofensiva ucraineană, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, deși sunt încă „zile de început”, se fac progrese în respingerea trupelor ruse.

„Ceea ce știm este că, cu cât ucrainenii sunt capabili să elibereze mai multe teritorii, cu atât vor avea o mână mai puternică la masa negocierilor”, a spus el președintelui american Joe Biden la o întâlnire la Casa Albă.

Fără a furniza dovezi, Vladimir Putin a spus că ucrainenii au pierdut peste 160 de tancuri, în timp ce Rusia a pierdut 54.

Comentariile sale au fost respinse de un oficial american, care a declarat în mod anonim agenției de presă AP că „nu sunt exacte” și a avertizat să nu ia în serios evaluările publice ale Moscovei.

În comentariile difuzate la postul de televiziune rusă de stat, Putin a spus că se confruntă cu o întrebare la care numai el putea răspunde - ar trebui Rusia să încerce să ia Kievul din nou?

Liderul rus a amenințat marți că va retrage Rusia din acordul cu cereale la Marea Neagră, menit să atenueze o criză alimentară globală agravată de invazie, spunând că Occidentul a înșelat Moscova.

„Din păcate, am fost încă o dată înșelați – nu s-a făcut nimic în ceea ce privește liberalizarea aprovizionării cu cereale noastre către piețele externe”.

Știre scrisă în baza relatărilor BBC și Reuters.