Ei subliniază necesitatea păstrării intacte a suprafaţei de teren care aparţine Muzeului Antipa din Bucureşti, potrivit Radio România Actualități, citat de Rador.
Demersul are loc în contextul discuţiilor din spaţiul public privind o posibilă înstrăinare a unei suprafeţe de peste 5.000 de metri pătraţi din parcul muzeului în vederea realizării unei alte construcţii, respectiv a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România.
Semnatarii scrisorii precizează că susţin înfiinţarea noii instituţii de cultură, dar spun că trebuie găsită o soluţie care să nu afecteze integritatea Muzeului Antipa.
Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curtea Muzeului Antipa a fost făcută de Institulul „Elie Wiesel”. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a înaintat un răspuns către Ministerul Culturii, prin care îşi manifestă opoziţia faţă de ideea înstrăinării a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, directorul Muzeului Țăranului Român afirmă că între instituția pe care o conduce și Muzeul Antipa ar fi loc pentru un al treilea: „Nu știu dacă managerul Muzeului Antipa ar avea dreptul legal de a refuza o hotărâre a guvernului”.
Îți mai recomandăm EXCLUSIV. Directorul MȚR: Guvernul poate da o hotărâre prin care terenul de lângă Muzeul Antipa să fie alocat Muzeului Holocaustului