Controversă Dan- Ioniță pentru controlul polițiștilor

Carmen Dan, acuzată de presiuni pentru schimbarea ofițerilor operativi DGA din teritoriu

Șeful Direcției Generale Anticorupție (DGA), Cătălin Ioniță, a lansat un atac la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, acuzând-o că a făcut presiuni la adresa sa și că i-a supravegheat familia. Acuzațiile au fost respinse de Carmen Dan, care a criticat activitatea DGA și care a anunțat schimbări în direcție. DGA este un serviciu de informații care se ocupă de integritatea polițiștilor, în sensul că urmărește dacă aceștia se implică în acte de corupție.

Ioniță a lansat public un raport, în care afirmă că Dan a făcut presiuni la adresa sa pentru a schimba oamenii DGA din teritoriu și că i-a pus sub supraveghere familia. Ioniță a susținut ulterior o conferință de presă în care nu a prezentat mai multe detalii, precizând că și colegii săi îl susțin.

Carmen Dan a declarat, în replică la acuzații, că raportul prezentat de Ioniță nu este înregistrat la Ministerul de Interne, întrebându-se ce de Ioniță iese abia acum cu acuzațiile la adresa sa. „Ce este trist pentru mine e că un ofiţer de carieră, aşa cum spune, un ofiţer care invocă onoarea, îşi pune uniforma în cap în modul acesta”, a afirmat Carmen Dan.

Înainte de lansarea acuzațiilor lui Ioniță, ministrul de interne afirmase că DGA „s-a concentrat pe alte zone decât Ministerul de Interne”.

Cătălin Ioniță a fost în centrul unor controverse în ultima vreme. Este acuzat că a plagiat teza de doctorat, de către de jurnalista Emilia Șercan, specializată în identificarea plagiatelor. Ioniță și-a luat dosctoratul la Academia de Poliție, acolo unde Parchetul General a deschis o anchetă despre mecanismul prin care 24 de teze de doctorat ar fi false. Ioniță este acuzat că a copiat până și introducerea tezei, care abundă în citate inclusiv de pe siteurile populare de referate. Cătălin Ioniță a respins acuzațiile și a spus că ar fi vorba despre o campanie de denigrare a sa.

În cursul anului trecut, presa a scris despre 1 milion de lei pe care DGA i-a cheltuit pentru a cumpăra aparatură operativă, în special de ascultare.

În dispută a intervenit și fostul premier Mihai Tudose, care a acuzat-o pe Dan că minte, precizând că fidelă liderului PSD, Liviu Dragnea. Tudose, care acum activează la ProRomânia, cere demisia ministrului de interne.