Primarul municipiului Târgu Jiu, liberalul Marcel Romanescu, îi cere demisia lui Ludovic Orban din funcţia de preşedinte al PNL, după afirmațiile făcute de acesta sâmbătă, la Mediaș, despre scutirile de impozite pentru angajații din IT.
„Orice venit trebuie impozitat. Nu poţi să creezi facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus Ludovic Orban.
„Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acum nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a mai spus Orban.
Primarul liberal Marcel Romanescu, președintele PNL Târgu Jiu, a reacționat duminică, scriind pe pagina sa de Facebook că Ludovic Orban „nu mai reprezintă valorile şi principiile liberale”.
„Această ultimă declaraţie a domnului Ludovic Orban încheie un lung şir de poziţionări politice fie anemice, fie nefericite, care i-au făcut pe mulţi să confunde, în mod nedrept, PNL-ul cu PSD-ul şi cu ALDE şi să eticheteze acest partid naţional şi istoric drept 'aceeaşi mizerie'”, a mai scris primarul liberal.
Băsescu: „Ludovice, te rog nu-l înlocui pe Dragnea!”
Fostul președinte Traian Băsescu, care a câștigat un mandat de europarlamentar în fruntea PMP, l-a apostrofat și el pe liderul liberal, amintindu-i că datorită acestor facilități fiscale, sectorul IT din România s-a dezvoltat enorm.
„Ludovice, te rog nu-l înlocui pe Dragnea! Ţi-a dat ţie prin cap să impozitezi salariaţii din industria IT. Ludovice, datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică. Acest lucru a făcut ca toate marile companii IT din lume să dezvolte în România mari centre de cercetare, de realizare programe industriale, centre regionale de mentenanţă etc, etc. absorbind integral forţa de muncă specializată produsă de toate marile universităţi ale ţării”, a scris, pe Facebook, Traian Băsescu, sâmbătă.
„Ludovice, ţara nu mai suportă încă un Dragnea care le ştia pe toate atât de bine încât, prin Legea Redevenţelor şi prin celebra OUG 114, a reuşit să alunge investitorii şi a blocat începerea investiţiilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Nu vrei tu să laşi industria IT în pace şi să promiţi că abrogi cele două acte normative care lovesc cumplit economia românească? Ludovice, nu te lăsa ameţit de aburii victoriei la europarlamentare că rişti să-ţi pierzi permisul de conducere”, a mai scris Traian Băsescu.
Conform lui Băsescu, deficitul de personal calificat în IT, la nivelul UE, este de 1 milion de oameni.
Asociația Patronală a industriei de software îi explică lui Orban de ce greșește
„Facilitățile fiscale au făcut și mențin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte țări care oferă programatorilor impozit pe venit 0, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forță de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât o astfel de măsură ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiștilor din țară, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenție dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact și îl invităm pe domnul Președinte Orban la un dialog cu reprezentanții industriei de software”, au explicat reprezentanții ANIS, pentru Hotnews.
Îți mai recomandăm De ce se ceartă USR-PLUS cu PNL. Barna: Românii s-au săturat de ciupeala oportunistă promovată de Orban