Controverse privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca împotriva mutațiilor

Vaccinul AstraZeneca a fost omologat de Agenția Europeană a Medicamentului și va fi folosit în România din 15 februarie

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nu este cazul să se tragă concluzii pripite despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca în tratarea unei variante a coronavirusului, după ce un studiu din Africa de Sud a ajuns la concluzia că acest vaccin este mai puțin eficient în fața mutației locale.

Africa de Sud a anunțat pe 7 februarie că suspendă utilizarea vaccinului. Studiul s-a făcut pe un număr mic de persoane și nu a fost încă validat de experți internaționali, arată OMS.

Implicațiile studiului sunt imense mai ales pentru țările mai sărace, care se bazează pe acest vaccin și pe platforma COVAX, creată de OMS.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cel dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford poate fi păstrat în frigidere normale, ceea ce simplifică transportul, înmagazinarea și distribuția.

Platforma COVAX, care va livra în țările mai sărace, cum ar fi R. Moldova sau Ucraina și întregul continent african, se bazează în cea mai mare parte pe vaccinurile AstraZeneca.

Îți mai recomandăm Principalele diferențe și asemănări dintre vaccinurile omologate în UE

Șeful Coaliției pentru combaterea epidemiilor și inovației (CEPI) a apreciat că „este mult prea devreme să ne pronunțăm asupra eficacității vaccinului”, care oricum trebuie folosit cât mai eficient. Iar șefa programului de vaccinare a OMS a declarat că vaccinul AstaZeneca este în continuare foarte bine cotat de experți, pentru că și în cazul variantei din Africa de Sud a coronavirului, el poate preveni forme grave de Covid-19 și decese.

Firma AstraZeneca a anunțat între timp că lucrează să adapteze vaccinul la varianta descoperită în Africa de Sud, care s-a răspândit în lumea întreagă.

Vaccinul AstraZeneca va fi folosit și în România, începând cu 15 februarie, pentru imunizarea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.