Conturile de Facebook şi Instagram ale lui Donald Trump, blocate până la încheierea mandatului

SUA - Președintele Donald Trump, butonând pe telefonul său mobil

Facebook Inc şi Instagram vor prelungi blocarea conturilor preşedintelui Statelor Unite în exerciţiu, Donald Trump, pentru cel puţin următoarele două săptămâni până la încheierea tranziţiei prezidenţiale și posibil pe termen nelimitat, a anunţat directorul executiv Mark Zuckerberg, citat joi de BBC.

Twitter Inc, Facebook şi Snap Inc au blocat temporar miercuri conturile președintelui Donald Trump, pentru a-l împiedica să mai facă afirmații nefondate despre fraudarea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, în timp ce susținătorii lui Trump luau cu asalt Capitoliul.

Înseamnă că președintele nu va putea posta pe Facebook și Instagram până după transferul puterii către succesorul său, Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Rețeaua socială impusese inițial o interdicție de 24 de ore după ce susținătorii săi au atacat Capitolul SUA.

Șeful Facebook, Mark Zuckerberg, a scris că riscurile de a-i permite domnului Trump să posteze „sunt pur și simplu prea mari”.

„Evenimentele șocante din ultimele 24 de ore demonstrează în mod clar că președintele Donald Trump intenționează să își folosească timpul rămas în funcție pentru a submina tranziția pașnică și legală a puterii către succesorul său ales, Joe Biden.
Decizia sa de a-și folosi platforma pentru a susține mai degrabă decât a condamna acțiunile susținătorilor săi la clădirea Capitolului a deranjat pe bună dreptate oamenii din SUA și din întreaga lume. Am eliminat aceste declarații ieri pentru că am considerat că efectul lor - și probabil intenția lor - ar fi să provoace violențe suplimentare”
, spune Mark Zuckerberg într-o postare pe Facebook.

Într-un videoclip postat pe Facebook, Twitter și YouTube, Trump le-a spus susținătorilor săi care au invadat Capitoliul că-i iubește dar că le cere să plece acasă. De asemenea, a repetat afirmațiile nedovedite până acum cu privire la fraudarea alegerilor.

„După validarea rezultatelor alegerilor de către Congres, prioritatea pentru întreaga țară trebuie să fie acum să se asigure că cele 13 zile rămase și zilele de la inaugurare trec în mod pașnic și în conformitate cu normele democratice stabilite”, spune șeful Facebook.

„ În ultimii câțiva ani, i-am permis președintelui Trump să folosească platforma noastră în concordanță cu propriile reguli, eliminând uneori conținutul sau etichetându-i postările atunci când încalcă politicile noastre. Am făcut acest lucru deoarece credem că publicul are dreptul la un acces cât mai larg posibil la discursuri politice, chiar și discursuri controversate. Dar contextul actual este acum fundamental diferit, implicând utilizarea platformei noastre pentru a incita la insurecții violente împotriva unui guvern ales democratic.
Credem că riscurile de a permite președintelui să continue să folosească serviciul nostru în această perioadă sunt pur și simplu prea mari. Prin urmare, extindem blocarea conturilor sale de Facebook și Instagram pe termen nelimitat și cel puțin următoarele două săptămâni până la finalizarea tranziției pașnice a puterii
”, mai spune Zuckerberg.