Oficial ucrainean: Coreea de Nord, principalul furnizor de arme al Rusiei

Coreea de Nord este „cel mai mare furnizor” de arme pentru Rusia, a declarat șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Kirilo Budanov.

Coreea de Nord este „cel mai mare furnizor” de arme pentru Rusia, susține șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR), Kirolo Budanov, într-un interviu pentru Financial Times.

Întrebat despre producția de arme a Rusiei, Budanov a spus că „Rusia risipește mai multe arme și muniții decât poate produce, în timp ce se luptă cu controlul calității”.

„Astfel se explică importul de arme de către Rusia din alte țări”, a spus șeful GUR.

Potrivit lui Budanov, „Coreea de Nord este cel mai mare furnizor de arme pentru armata rusă”.

„Au primit o cantitate mare de muniție de artilerie. Acest lucru i-a permis Rusiei să respire puțin”, a spus el, adăugând că „fără ajutorul coreenilor, situația ar fi catastrofală”.

Șeful GUR a mai subliniat că „Rusia și-ar dori să nu se bazeze pe ajutorul extern”, pe care îl consideră „o umilire”.

Kirilo Budanov susține că „o altă problemă cu care se confruntă Rusia este forța de muncă”.

„Moscova pierde atât de multe sau chiar mai multe trupe decât poate recruta”, a conchis el.

Pe 14 ianuarie, Coreea de Nord a anunțat că a testat o nouă rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune cu combustibil solid, iar două zile mai târziu, ministrul nord-coreean de externe Choi Song Hui s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. Conform mass-media nord-coreeană și rusă, aceștia au convenit să „dezvolte o cooperare strânsă pentru a asigura pacea și stabilitatea pe planetă”.

Și Rusia și Coreea de Nord au negat că rachete balistice vor ajunge pe frontul din Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a identificat, însă, companii și persoane implicate în transportul de rachete balistice nord-coreene și încărcături aferente la sfârșitul lunii noiembrie 2023 și a impus sancțiuni împotriva acestora.

Departamentul de Stat a mai spus că Coreea de Nord încalcă embargoul ONU asupra armelor, iar la o ședință specială a Consiliului de Securitate al ONU, un reprezentant al Coreei de Sud a spus că Coreea de Nord folosește Ucraina ca loc de testare pentru a-și testa rachetele.

Pe 11 ianuarie, procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a anunțat că o expertiză tehnică a confirmat că, pe 2 ianuarie, Rusia a folosit rachete fabricate de Coreea de Nord pentru a ataca Harkov.