Președintele Coreei de Sud, vizită surpriză și întâlnire cu Zelenski în Ucraina. Seulul își va extinde sprijinul non-militar

Președintele sud-coreea Yoon Suk Yeol și Volodimir Zelenski au avut o întrevedere la Kiev, după o vizită surpriză a lideului de la Seul în Ucraina.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol a ajuns sâmbătă în Ucraina, unde a vizitat localitățile Bucea și Irpin, după care a avut o întrevedere cu Volodimir Zelenski.

Președintele sud-coreean a anunțat după întâlnire că țara sa urmează să extindă scara ajutorului non-letal acordat Ucrainei, transmite agenția France Presse.

Coreea de Sud, a cărei politici interne exclud acordarea de armament țărilor aflate în conflict activ, a livrat anul trecut Ucrainei căști și veste anti-glonț, dar și sprijin umanitar în valoare de 100 de milioane de dolari.

Anul acesta, sprijinul umanitar va fi extins la 150 de milioane de dolari, potrivit președintelui, citat de agenția de presă.

Volodimir Zelenski a spus că vizita liderului sud-coreean în Ucraina este una istorică și a mulțumit pentru sprijinul Seulului.

„Azi în prima vizită a președintelui Coreei de Sud în Ucraina din istoria relațiilor noastre, am discutat despre tot ce e important pentru ca oamenii să ducă o viață normală și sigură”, a spus Volodimir Zelenski după întâlnire, conform sursei citate.

Vizită-surpriză în Ucraina

Coreea de Sud este unul din principalii aliați ai SUA din zona Asiei, a furnizat până acum Ucrainei ajutor umanitar și financiar, dar nu și echipamente militare.

Vizita este una surpriză, transmițând în aparență un mesaj de susținere pentru Ucraina în războiul declanșat de Rusia împotriva acesteia, notează agenția Associated Press (AP).

Președintele coreean este însoțit de soția Kim Keon Hee și a ajuns în Ucraina după ce a fost prezent anterior la summit-ul din Vilnius și în Polonia.

Liderul de la Seul a vizitat mai întâi orașele Bucea și Irpin, două dintre cele mai afectate de atrocitățile războiului, unde cadavre de civili și morminte comune au fost descoperite anul trecut, după retragerea trupelor ruseși din regiunea capitalei, notează agenția.

Yoon Suk Yeol s-a întâlnit apoi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Principalul aliat al SUA din Asia, Seulul s-a alăturat țărilor care au impus sancțiuni Rusia, a sprijinit umanitar și financiar și umanitar Ucraina, dar nu a furnizat și ajutor militar, conform politicilor de a nu livra echipamente militare unor țări aflate în conflict activ.

Președintele coreean a transmis recent agenției de presă un răspuns potrivit căruia ar putea trimite echipamente de de-minare, ambulanțe și alte echipamente non-militare, la cererea Ucrainei.

De asemenea, Coreea de Sud a sprijinit lucrările de înlocuire a barajului Nova Kakhovka distrus luna trecută, cu riscul de a provoca un dezastru ecologic.

În răspunsul citat președintele Yoon Suk Yeol a reconfirmat angajamentul țării sale de a sprijini libertatea Ucrainei.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO a cerut Coreei de Sud, la o vizită din ianuarie la Seul, să livreze sprijin militar Ucrainei, în contextul nevoilor urgente ale Kievului în răspunsul declanșat de Rusia.

De asemenea, soția președintelui Zelenski, Olena Zelenska, a vizitat capitala Coreei de Sud în mai, liderul acesteia menționând că va extinde ajutorul non-letar acordat Ucrainei. Zelenska nu ar fi solicitat și sprijin militar, transmitea la acel moment administrația președinției coreene.

De la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, Coreea de Sud a contractat livrarea de tancuri, artilerie, avioane de luptă și alte echipamente militare Poloniei, în valoare de miliarde de dolari, notează AP.

De altfel și autoritățile române au semnat la începutul anului un Memorandum cu două companii din Coreea de Sud, pentru producția de tehnică militară și chiar pulberi și explozibili.

Recent, oficiali ai Ministerului Apărării au spus că există discuții cu o companie coreană pentru realizarea de obuziere autopropulsate de ultimă generație.