Pelicula a fost selectată în competiția pentru Palme d’Or și concurează alături de filme semnate de Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick şi Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne.
Juriul din acest an al Festivalului de la Cannes este condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu. La proiecția de aseară, sunt minute bune de aplauze, la finalul filmului.
"La Gomera" a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.
Revista Variety i-a dedicat filmului o cronică, în care remarcă o intrare în altă etapă a regizorului român, care se desparte, astfel, de maniera în care și-a creat filmele de până acum. De asemenea, publicația îl citează pe Porumboiu, care afirmă că este cel mai mare film de până acum pentru el. Cronica din Variety semnalează stilul satiric al lui Porumboiu, care se apleacă asupra detaliilor din viața românească mereu cu o tușă fină.
La Gomera folosește din plin fascinația dintotdeauna a regizorului român, care este una dintre figurile care domină „noul val al cinemaului românesc”, pentru limbaj, probându-i limitele deopotrivă cu relevarea funcției pe care o îndeplinește, de instrument al exercitării puterii, mai arată revista de film.
Eric Kohn, de la Indiewire, spune că noul film al autorului, printre altele al filmului „Polițist adjectiv”, este o încântătoare replică, o pastișă la celebrul Ocean s 11, a cărui acțiune se petrece în Insulele Canare.
Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa "El Silbo", un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest Bucureşti şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.
"La Gomera" este scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcţia artistică.
Corneliu Porumboiu revine anul acesta pe Croazetă cu "La Gomera", după ce, în 2015, a câştigat premiul Un Certain Talent al secţiunii Un Certain Regard cu lungmetrajul "Comoara". Pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", el a primit în 2009 marele premiu al juriului şi premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard. Tot în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2006, lungmetrajul lui de debut, "A fost sau n-a fost?", a fost recompensat cu trofeul Camera d'Or.