Coronavirus. Cât de gravă e situația în lume. Ce fac Europa, SUA și Rusia și ce fel de război se duce?

Două rachete rusești intercontinentale lansate de pe un submarina în Marea Barents

Pentagonul suspendă timp de două luni toate operațiunile militare pe plan global, în schimb Moscova lansează racheta hipersonică Ţirkon, EU la propune un plan de 37 de miliarde de euro ca ajutor de pandemie, iar ONU anunță că „întreaga omenire” este amenințată de COVID-19

Marina militară americană a pregătit două mari nave spital care vor prelua la New York și Los Angeles bolnavi cronici și alte urgențe pentru a lăsa spitalele să se ocupe doar de cei infectați cu Covid-19. În Rusia, Vladimir Putin suspendă referendumul, care i-ar fi permis să mai rămână la putere două mandate, iar armata face manevre în zilele acestea pentru a dizloca unităţi medicale de specialitate şi trupe de protecţie nucleară, biologică şi chimică.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, un vechi critic al guvernului comunist de la Beijing, acuză China că „ascunde” încă ceea ce se întâmplă, că „mușamalizează”, „dezinformează” și că ține la secret informațiile de care e nevoie „pentru a preveni noi cazuri sau ca ceva asemănător să apară”. Popmpeo arată cu degetul pe rând China, Rusia și Iran pentru propagandă și dezinformare pe fondul pandemiei: „este în desfăşurare o criză globală şi trebuie să ne asigurăm că fiecare ţară este astăzi transparentă, împărtăşeşte ce se întâmplă cu adevărat, astfel încât comunitatea internaţională, sistemul de sănătate global, comunitatea specialiştilor în boli infecţioase să înceapă să lucreze într-un mod integrator"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Bejing, Geng Shuang, a cerut SUA să nu mai „politizeze” și să nu mai „defăimeze” China, în vreme ce șeful diplomației de la Washington a vorbit despre „decizii importante”, care vor fi luate pentru restructurarea relației SUA-China. Pompeo nu a dat detalii despre o decizie care s-ar pregăti la Casa Albă pentru relocarea lanțurilor de furnizare de produse medicale din China și din alte state, după ce Donald Trump a declarant că SUA „nu trebuie să depindă niciodată de o țară străină pentru mijloacele propriei supraviețuiri”.

Donald Tramp spune apăsat că scopul SUA în viitor este „să aibă medicamente americane pentru pacienţii americani și aprovizionări americane pentru spitalele americane”

Între timp, China insistă că nu ar mai fi înregistrat niciun nou caz de contaminare locală cu noul coronavirus, însă autorităţile sanitare au recenzat 67 de cazuri importate suplimentare, potrivit Reuters. Totuși, liderii occidentali nu au încredere în raportările guvernului chinez, cu atât mai mult cu cât oficialii de la Beijing au ținut ascunsă epidemia aproape două luni.

Acum, eurpenii care s-au lăsat ajutați de chinezi au constatat că testele rapide pentru depistarea Covid-19 aduse din China au o precizie de doar 30% și sunt inutile, după cum spun oficialii spanioli, fiindcă aceste test ar trebui să aibă o precizie de 80%.

Europa pare neputincioasă în fața coronavirusului și potrivit unui document intern al Comisiei Europene, citat de Reuters, statele comunitare au la dispoziție doar 10% din necesarul de echipamente personale de protecție și alte dispositive medicale, cum ar fi de pildă ventilatoarele. Textul menţionează că majoritatea statelor UE au stocuri şi capacităţi limitate de a-şi suplimenta producţia în acest sens. Uniunea Europeană nu are o soluție pentru criză, ci doar câteva idei, nu foarte clare.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit joi despre o criză care nu poate fi rezolvată „ridicând bariere” între statele membre. Practic, Comisia de la Bruxelles a propus trei măsuri (1)suspendarea temporară a regulilor privind sloturile de pe aeroporturi pentru a pune capăt zborurilor goale din cauza pandemie; (2) Iniţiativa de investiţii ca reacţie la coronavirus și mobilizarea a 37 de miliarde de euro din fonduri ale UE; plus (3) Extinderea Fondului de Solidaritate al UE pentru a acoperi urgenţele sanitare.

Nu e foarte clar în ce situație e Rusia, mai ales că a luat decizii cu mare întârziere: abia acum a decis închiderea magazinelor, iar Vladimir Putin a decretat o săptămână de concediu plătit pentru toți angajații și amînarea referendumului din aprilie, care i-ar fi putut aduce încă două mandate. Începând cu vineri seară Federația Rusă îşi va suspenda și toate zborurile internationale, potrivit unui decret al guvernului, care instituie noi măsuri împotriva epidemiei de coronavirus.

Raportările Rusiei arată că ar fi vorba despre 840 de oameni infectați cu Covid-19 și 3 morți, dar liderii occidental consideră că ar fi o subevaluare și o cenzură a stadiului pandemiei, între granițele Federației Ruse.

Vladimir Putin a ordonat armatei să desfăşoare manevre menite să-i sporească operativitatea în vederea luptei împotriva noului coronavirus. Ministrul Apărării de la Moscova a indicat că manevrele sunt făcute în perioada 25-28 martie și vor include unităţi medicale de specialitate şi trupe de protecţie nucleară, biologică şi chimică.

Pe același fond de pandemie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat că au început testările noii rachete supersonice Țircon, care va intra în dotarea submarinelor nucleare şi care are o rază de acţiune de peste 1.000 km.

Mai mult, Șoigu a declarat că procesul de modernizare industrială pentru producţia în serie a noii rachete balistice intercontinentale Sarmat a fost finalizat. Acum doi ani, Putin afirmase că această armă „are un domeniu de aplicare practic nelimitat", care poate străpunge sistemul antirachetă al SUA.

Amenințările indirecte ale Rusiei au loc în vreme ce statele europene se luptă cu pandemia, iar SUA au anunțat că suspendă operațiunile militare din afara țării pentru următoarele două luni.

În același timp, șeful Națiunilor Unite susține că pandemia de COVID-19 ''ameninţă întreaga omenire'' și că e nevoie de fonduri pentru cei mai vulnerabili. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a lansat un „Plan de răspuns umanitar global'', valabil până în luna decembrie cu stranger de fonduri pentru ajutorarea statelor cele mai sărace. Obiectivul acestui plan a precizat Guterres "este să ne permitem să combatem virusul în cele mai sărace ţări ale lumii şi să răspundem nevoilor celor mai vulnerabile persoane, în special femeile şi copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi şi bolnavii cronici". În faţa acestei ameninţări, „întreaga omenire trebuie să răspundă. O acţiune şi o solidaritate globale sunt cruciale", a mai spus secretarul general ONU.