Ca în fiecare zi, Le Monde rezumă situația epidemiei în Franța: 423 de cazuri, 7 morți și toate regiunile sunt acum atinse.
În Italia, cum o scrie La Repubblica, numărul morților a atins deja 148. Corriere della Sera urmărește originea și mutațiile virusului, de la lilieci la oameni. În Spania, El Pais preia un articol apărut în revista Science, care analizează posibilitatea de a crea anticorpi pentru a lupta împotriva virusului.
Pe plan economic, după Lufthansa, iată că și Brussels Airlines, cum o anunță cotidianul financiar flamand De Tijd, și-a anulat un sfert din zborurile europene.
La Londra, The Guardian îl citează pe Donald Trump, care admite pentru prima oară că epidemia ar putea afecta economia SUA iar vicepreședintele Mike Pence a recunoscut la rândul lui că există prea puține kit-uri de testare.
La Libre Belgique încearcă însă să modereze panica: Din cele 7,7 miliarde de locuitori ai planetei, doar circa 100.000 au fost infectați până acum de virus și “doar” 3.200 au murit în două luni. În schimb, se estimează că 53.000 de persoane s-au vindecat deja.
În fiecare an, rujeola provoacă 140.000 de decese. Gripa, care revine periodic, omoară anual între 300.000 și 650.000 de oameni dintr-un miliard de contaminați. În Europa, în 2018-2019 circa 60.000 de oameni au murit de gripă.
Un articol din "New England Journal of Medicine" precizează că procentul de mortalitate al Covid-19 se situează între 1,4 % și 2 %. Asta e infim față de procentul de mortalitate al SARS (9%) sau cel înregistrat în fiecare an al gripei aviare (60%) sau al variolei (30%).
Copiii de mâine și o adunare evanghelică
În urma măsurilor luate peste tot, 300 milioane copii sunt acum lipsiți de școală în lume. Tot la Bruxelles, Le Soir analizează acest mister care persistă: faptul că cei mai tineri, copiii, par mult mai puțin afectați de virus decât adulții. În Franța și în Germania se înregistrează, într-adevăr, câteva cazuri de copii contaminați, însă statistic ceea ce lasă perplex este procentul foarte coborât de copii infectați cu virusul Covid-19.
Mai multe publicații constată că cei mai tineri par a nu fi atinși semnificativ. Dacă lucrul se dovedește real, atunci totul începe să arate ca acel înspăimântător film franțuzesc SF, pe nedrept uitat, din 1976, Demain les mômes (Tomorrow's Children), în care după o catastrofă planetară supraviețuiesc doar copiii, care vânează și omoară fără milă ultimii adulți, pentru că din pricina lor a venit Apocalipsa.
Pe fundal de Apocalipsă, Le Figaro revelează originea contaminărilor în Franța: o adunare evanghelică care a avut loc la sfârșitul lunii trecute la Mulhouse, în Alsacia, unde circa 2.500 de credincioși neoprotestanți evangheliști s-au reunit, veniți din Franța, Belgia, Germania și Elveția, pentru a se ruga și a posti împreună. Nici o listă a participanților nu a fost stabilită atunci, ceea ce pune mari probleme acum pentru a identifica participanții.
Le Figaro scrie că problema devine tot mai gravă, pentru că aceștia sunt acum pierduți în natură, în Franța și în țările vecine, și că majoritatea ignoră probabil că sunt purtători ai virusului. Conservatorul ziar francez o citează pe Nathalie Schnoebelen, purtătoarea de cuvânt a bisericii din Mulhouse, care amintește: «când ne rugăm împreună, ne ținem de mâini».
Zeci de noi cazuri de contaminare în Franța sunt legate de acel eveniment.
Erdogan la Înalta Poartă a lui Putin
Libération anunță acordul dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin pentru o încetare a focului în Idlib, în Siria.
Erdogan s-a aflat ieri, joi, la Moscova pentru a discuta cu Putin despre situația din Siria, unde cele două țări au ajuns în ultimele zile la limita confruntării directe. O simplă încetare temporară a focului nu este însă o soluție în sine, constată, la München, Süddeutsche Zeitung.
Cotidianul apropiat Kremlinului, Rossiiskaia Gazeta, nici nu menționează vreo implicare a Occidentului, fie SUA sau ONU, în Siria. Totul e descris ca și cum cele care se întâmplă în Siria ar fi doar o afacere bilaterală între Putin și Erdogan, cu rolul principal revenindu-i lui Putin.
Rusia a fost deja acuzată de ONU că a comis crime de război în Siria, dar în același timp și SUA sunt acuzate de crime de război în Afganistan. Tribunalul Penal Internațional (TPI) a aprobat deschiderea unei anchete în acest sens, însă SUA, care nu sunt membru TPI, se opun.
Stahanovism, alcoolism și înălțimile amețitor căscate ale gloriei
Săptămânalul francez Courrier International, care oferă în traducere cele mai bune articole ale săptămânii din presa de pe întreaga planetă, are un articol tradus din ucraineanul Dzerkalo Tîjnia, în care oferă o decriptare și o repunere în perspectivă a mitului și imaginii lui Aleksei Stahanov, omul care a dat naștere acelei slugarnice și distrugătoare atitudini: stahanovismul.
Stahanovismul este principiul muncii comuniste excesive în vederea depășirii randamentului pentru aceeași plată. Numele vine de la un anume Aleksei Stahanov, miner proclamat in vremea lui Stalin “erou al muncii socialiste” pentru că extrăsese într-o zi cărbune de 14 ori mai mult decât era norma.
Revista ucraineană analizează mitul: în realitate se realizase abia de trei ori mai mult decât norma (ceea ce deja era enorm), însă totul era regizat de conducerea minei și acolo fusese de fapt o echipă de cinci oameni.
Stahanov însă a fost de îndată proclamat un erou absolut în întreaga URSS. A primit un apartament și a fost pus să țină conferințe despre muncă, deși avea o inteligență limitată. Primea bilete lа teatru și a avut o caleașcă la dispoziție (cu toate că i s-a refuzat calul alb pe care îl dorea).
S-a dovedit însă un dezastru în administrarea unei mine, apoi în minister și a devenit alcoolic. Hrușciov l-a dat afară din minister și l-a gonit din Moscova. A murit în 1974 într-un spital psihiatric. Mintea lui puțină nu rezistase înălțimilor amețitor căscate ale gloriei.