Coronavirus: Un ordin al Ministerului Sănătății stabilește măsuri restrictive în caz de deces și protocoale pentru înmormântare

În cazul în care infecția cu noul coronavirus va provoca decese în România, protocolul de manipulare a cadavrelor prevede măsuri stricte de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, publicat aseară în Monitorul Oficial și consultat de HotNews.ro.

Cadavrul nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Cadavrul se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi ajunge în sicriul, care va fi sigilat.

Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Măsurile apar în Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și publicat aseară în Monitorul Oficial.