Istitutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", prin Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale, a reuşit creşterea numărului de teste realizate zilnic pe probe recoltate de la pacienţii suspecţi de infecţie cu virusul SARS CoV-2
Institutul a fost trecut sub administrarea Ministerului Național al Apărării la sfârșitul anului 2017, deci funcționează în regim militar, cu toate că are și personal civil.
Institutul Cantacuzino producea la începutul anilor 1990 șapte vaccinuri, dar și-a pierdut mult din această capacitate, din cauza subfinanțării și a faptului că liderii politici nu l-au trecut niciodată printre prioritățile din domeniul sănătății.
Deocamdată specialiștii Institutului au reorganizarea fluxului activităţilor, în așa fel încît să ajungă să prelucreze circa 400 de probe în 24 de ore.
La debutul activităţii de testare la infecţia cu noul coronavirus se puteau prelucra, în medie, doar 250 de probe zilnic, potrivit unui comunicat trimis de MApN.
Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale al Institutului, acreditat din anul 1969 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centru Naţional de Referinţă pentru gripă în România, a făcut până în prezent teste de diagnostic molecular pentru aproape 4.500 de probe recoltate de la persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus.