Mai mulți șefi de Consilii Județene de la PSD au informat astăzi conducerea partidului, în ședința Comitetului Executiv, că sunt mari probleme cu dotarea spitalelor cu echipamente medicale de protecție și că au ajuns să trimită scrisori în China și Israel pentru a obține sprijin. Scrisorile au fost adresate „regiunilor prietene” din China cu care județele din România sunt înfrățite. Potrivit șefilor de Consilii Județene, situația este foarte gravă la nivel local, deoarece echipamentele primite de la Ministerul Sănătății nu sunt suficiente. Liderii județelor s-au plâns că la nivel local s-a format o structură paralelă, în care ei nu sunt incluși, ceea ce îngreunează comunicarea în județ. De asemenea, ei spun că multe primării și Consilii Județene riscă să rămână fără bani pentru protecție socială în perioada următoare.
Marcel Ciolacu a convocat pentru astăzi o ședință a Comitetului Executiv al PSD pentru a discuta cu liderii de organizații despre problemele din fiecare județ. Cei mai mulți șefi de filiale de la PSD sunt însă și președinți ai Consiliilor Județene, iar aceștia au început să se plângă că dotarea spitalelor situația cu echipamente medicale de protecție este una dezastruoasă, departe de ce se prezintă la televizor de către ministerul Sănătății.
- „Cum să-mi trimiți mie la un spital județean de urgență, când toți medicii nu au echipamente și știm ce s-a întâmplat în Suceava, măști, mănuși și combinezoane care îmi ajung două zile. Iar tu ieși la televizor în fiecare seară că ai făcut achiziții, iar realitatea cruntă e că e un dezastru. Ambulanța care e în subordinea Ministerului Sănătății nu are un combinezon să ia un infectat de COVID 19, Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu are cu ce să lucreze, iar Jandarmeria ar trebui să îi controleze pe oameni și nu au materiale de protecție, medicii de familie plâng de frică să mai consulte”, s-a revoltat un președinte de organizație PSD.
Președinții de Consilii Județene s-au plâns că situația de la Suceava, unde mai multe cadre medicale au fost depistate pozitiv cu coronavirus, se poate repeta în mai multe județe dacă nu se intervine rapid pentru protejarea cadrelor medicale.
Mai mulți lideri de județe au informat conducerea partidului că au trimis scrisori în China, dar și în Israel, pentru a cere direct sprijin.
„Am scris celor din regiunea cu care sunt înfrățit în China. Le-am scris pentru că firmele care aduc echipamente în țară fac speculă și încerc să iau direct de la producător. Nu ați văzut cazul de la Giurgiu, cum câștigă unii licitațiile. Eu am nevoie de un necesar de sute de mii de mănuși, de măști. Acestea sunt de unică folosință. Încerc să fac ce pot. Am primit răspuns din China să trimit necesarul și că se vor căuta producători. Trebuie să sun la Guvern să nu mi le rechiziționeze Guvernul când ajung în România”, a declarat un președinte de Consiliu Județean.
Achizițiile de echipamente medicale se fac prin Ministerul Sănătății în această perioadă.
Un alt lider de Consiliu Județean a declarat pentru Europa Liberă că a scris o scrisoare pentru regiunea înfrățită din China, dar nu a trimis-o direct, ci prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
„Nu am primit răspuns de la Ministerul de Externe ce s-a întâmplat cu acea scrisoare", a afirmat liderul județean.
Mai multe astfel de scrisori au plecat din județele din România către diferite regiuni din China și Israel.
„E o problemă acută, dezastruoasă. Nu au teste, nu se fac teste. Am personal medical izolat la care nu le vin rezultatele la teste”, a susținut un alt președinte de Consiliu Județean.
Șefii de Consilii Județene: „S-a creat o structură paralelă la nivel local, fără noi”
În ședința Comitetului Executiv al PSD, președinții de Consilii Județene au prezentat o altă situație care le îngreunează activitatea. La nivelul fiecărui județ s-a format o nouă structură în care se țin zilnic video-conferințe, dar din care ei nu fac parte. La aceste ședințe participă prefectul, managerii spitalelor, dar nu și președinții de Consilii Județene.
„Acum aștept să iasă managerul spitalului din video-conferință să îmi transmită ce s-a discutat. Apoi plec acasă la familia mea”, a spus pentru Europa Liberă un președinte de Consiliu Județean.
„La nivel județean există Consiliul Județean pentru situații de urgență, care este condus de prefect și în care președintele Consiliului Județean este de drept vicepreședinte. După apariția coronavirusului s-a format o altă structură, paralelă cu aceasta, din care a fost scos președintele Consiliului Județean. Practic, pe noi ne informează managerii de spitale ce se întâmplă după discuțiile cu Arafat și prefectul, pentru că vin la noi și ne cer bani după deciziile luate în acele ședințe. Dar noi nu avem voie să participăm la ele. E o aberație, trebuia să fim și noi acolo să știm ce se întâmplă”, a explicat situația din teren un președinte de Consiliu Județean de la PSD.
Problema a fost semnalată în cadrul Comitetului Executiv al PSD și s-a promis că se încearcă o rezolvare pentru această situație.
PSD cere bani pentru primării și Consilii Județene
Liderii de organizații PSD s-au plâns că multe primării și Consilii Județene riscă să rămână fără bani în perioada următoare. Șefii Consiliilor Județene spun că vor apărea probleme cu serviciul de asistență socială, care nu mai are sursele necesare funcționării.
Surse din PSD susțin că primăriile vor începe să aibă probleme de funcționare în următoarele luni din cauza scăderii dramatice a încasării impozitului pe venit.
Social-democrații spun că Guvernul trebuie să aloce mai multe resurse la viitoarea rectificare bugetară.
Parlamentarii PSD vor dona 50% din indemnizație
La finalul Comitetului Executiv al PSD s-a decis ca toți parlamentarii social-democrați să doneze 50% din indemnizația primită pentru a sprijini achiziția urgentă de medicamente medicale.
„Singurul ajutor pe care Guvernul l-a acordat în majoritatea județelor s-a rezumat la 50 de costume de protecție și în jur de 100 – 200 de măști pentru medici. Adică necesarul pentru o zi. Majoritatea spitalelor nu au teste pentru coronavirus. Sunt județe care ne-au spus că sunt mulți oameni care au ieșit din carantină și nu au fost testați. Este foarte grav! Solicit modificarea urgentă a cadrului legal, astfel încât primăriile și Consilile Județene să poată realoca din bugetele proprii sume suplimentare pentru acoperirea necesităților urgente”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Îți mai recomandăm Carantina pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să știi despre cum și când poți ieși din casăÎți mai recomandăm Coronavirus. Ce restricții au impus statele europene aflate în carantină