Costel Alexe este acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu în legătură după ce l-a numit pe consilierul său în funcția de director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, instituție aflată în subordinea sa, în aceeași zi în care l-a angajat.
Președintele CJ Iași este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată, potrivit comunicatului DNA.
El a fost trimis în judecată, în stare de libertate, alături de alte două persoane.
Radu-Gabriel Apetrei, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată).
Trimis în judecată este și Vlad-Corneliu Babă, consilier la cabinetul lui Costel Alexe, cel detașat ca director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.
El este acuzat de două fapte de complicitate la abuz în serviciu (una în formă continuată), instigare la infracțiunea de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și de instigare la infracțiunea de uz de fals.
Angajat și detașat ca director interimar în aceeași zi
Potrivit DNA, Costel Alexe l-a detașat pe Vlad-Corneliu Babă ca director interimar în data de 11 noiembrie 2020 „în condițiile în care inculpatul cunoștea că respectiva numire nu îndeplinea condițiile legale”.
Procurorii anticorupție arată că aceasta era prima zi de lucru a lui Corneliu Babă pe postul de consilier al președintelui CJ Iași.
„Ulterior, la datele de 10 martie 2021 și 7 iulie 2021, inculpatul Alexe Costel ar fi dispus prelungirea detașării inculpatului Babă Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere”, se arată în rechizitoriu.
După ce a ajuns director interimar, procurorii DNA spun că Babă „ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obținerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituției pe care o conducea”.
Prejudiciul creat este de 143.587 de lei, din bugetele Consiliului Județean Iași și a Școlii Populare de Arte din subordine, iar cele două instituții au comunicat că nu se constituie părți civile în procesul trimis spre judecare la Tribunalul Iași.
De asemenea, DNA mai arată că, în cazul detașării propriului consilier, Alexe „ar fi inițiat și elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condițiile de participare la concurs precum și componența comisiei”.
„Precizăm că, la vremea respectivă, la nivelul Consiliului Județean Iași era deja în vigoare o hotărâre adoptată în anul 2020, care privea modalitatea de organizare și condițiile de participare la concursul de ocupare a postului menționat mai sus (concurs suspendat ca urmare a intervenirii stării de urgență și ulterior a stării de alertă)”, mai spun procurorii anticorupție.
Îți mai recomandăm PNL s-a săturat de „sacrificiile inutile de oameni”. Scut în jurul unui politician trimis în judecată de DNAAcesta este al doilea dosar în care președintele CJ Iași este trimis în judecată, la trei săptămâni după dosarul în care este acuzat de luare de mită și instigare la delapidare.
Potrivit DNA, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, ar fi primit mită 22 de tone de tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă), în valoare de 103.000 lei, pentru alocarea către o fabrică de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
În aprilie 2021, când a început urmărirea penală și a fost pus sub control judiciar, Costel Alexe s-a autosuspendat din PNL, dar a rămas președintele Consiliului Județean Iași.
Potrivit unui articol G4Media publicat luna trecută, Costel Alexe a devenit vicepreședinte al filialei PNL Iași.
Contactat de Europa Liberă, Costel Alexe a refuzat să răspundă dacă ocupă în prezent această funcție.
Costel Alexe: DNA a refuzat depunerea mărturiei
Președintele CJ Iași a transmis în schimb un comunicat în care spune că, anterior trimiterii în judecată, a solicitat depunerea mărturiei în dosar „deoarece nu am nimic de ascuns și vreau să fiu transparent, dar mi-a fost refuzată”.
Alexe mai spune că detașarea consilierului său „s-a făcut în conformitate cu legislația în vigoare” și a respectat procedurile din codul administrativ aplicabile la nivelul Consiliului Județean Iași, iar organizarea concursului pentru postul vacant de manager a avut loc după ce „proiectul de hotărâre a fost inițiat și adoptat în plenul Consiliului Județean, cu girul consilierilor județeni”.
„Condițiile de participare la concurs au fost votate de legislativul CJ, nu au fost stabilite arbitrar de mine sau de vreun angajat al instituției. Postul vacant a fost ocupat cu respectarea normelor în vigoare și a primit toate avizele de legalitate, urmând întocmai etapele prevăzute de normativ”, mai spune Costel Alexe, în răspunsul oferit Europei Libere.
„Nu am prejudiciat cu niciun leu Consiliul Județean”, mai afirmă Alexe și menționează că „tocmai pentru că nu am niciun motiv să mă tem” a adoptat un proiect de hotărâre care „elimină orice dubiu în privința intențiilor de recuperare a eventualelor prejudicii aduse patrimoniului CJ”.
El spune că, potrivit proiectului, dacă instanța va decide că instituția pe care o conduce a fost prejudiciată, atunci va putea recupera banii „indiferent cine a greșit”.
„Îmi voi dovedi nevinovăția și faptul că am acționat cu bună-credință, iar singura mea intenție a fost ca instituția Consiliului Județean Iași și instituțiile subordonate să performeze”, mai spune Costel Alexe.