Emisiile de dioxid de carbon ar putea crește anul acesta deoarece economiile globale investesc în combustibilii fosili pentru a-și reveni din criza provocată de Covid-19, scrie The Guardian. Cotidianul britanic scrie că am putea avea „a doua cea mai mare creștere din istorie.”
Creșterea ar fi a două după cea de acum zece ani, când statele și-au revenit după criza economică. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) spune că dacă guvernele nu intervin, problemele climatice ar putea să se acutizeze.
Cea mai mare creștere a emisiilor este provocată de utilizarea cărbunelui, folosit în special în Asia și în SUA pentru producerea de electricitate. Utilizarea excesivă a cărbunelui vine în condițiile în care energia regenerabilă este mai ieftină acum decât combustibilul fosil, mai arată The Guardian,
Fatih Birol, directorul AIE a precizat: „Acest lucru este șocant și foarte deranjant. Pe de o parte, guvernele de astăzi afirmă că schimbările climatice sunt prioritatea lor. Dar, pe de altă parte, vedem cea de-a doua cea mai mare creștere a emisiilor din istorie. Este într-adevăr dezamăgitor.”
Summit convocat de Biden
Emisiile trebuie reduse cu 45% în acest deceniu, dacă lumea vrea să limiteze încălzirea globală la 1,5C (2,7F), au avertizat oamenii de știință. Pentru a atinge acest obiectiv, lumea trebuie să acționeaze în acest deceniu, înainte ca nivelul de carbon din atmosferă să crească și mai mult.
Amploarea actualului nivel al emisiilor, produs pe fondul revenirii din pandemie, înseamnă că „punctul nostru de plecare nu este cu siguranță unul bun”, a spus Birol, pentru The Guardian.
Îți mai recomandăm UE poate cere banii înapoi - groapa de deșeuri de pe munte e inutilăBirol a comparat creșterea actuală a emisiilor cu criza financiară, când emisiile au crescut cu mai mult de 6% în 2010, după ce țările au încercat să-și stimuleze economiile prin energie ieftină din combustibili fosili. „Se pare că ne-am întors pe curs pentru a repeta aceleași greșeli”, a avertizat el. „De data aceasta sunt mai dezamăgit decât în 2010.”
Emisiile au scăzut cu un record de 7% la nivel global anul trecut, din cauza blocajelor provocate de pandemia de Covid-19. Însă, până la sfârșitul anului, acestea deja își reveneau și erau pe cale să depășească nivelurile din 2019 în anumite zone.
Proiecțiile AIE pentru 2021 arată că valoarea emisiilor va fi la finalul anului 2020 în scădere ușoară față de 2019, însă într-o accelerată tendință de creștere. Aceste creșteri ar putea continua și în 2022, când zborurile vor reveni la nivelul de dinainte de pandemie.
Președintele SUA, Joe Biden, a convocat un summit climatic săptămâna aceasta, la care se așteaptă să participe liderii a 40 de țări. La acest summit țărilor li se vor cere angajamente reducerea emisiilor în acest deceniu.