Vot Europarlamentare și Referendum, 26 mai 2019, Manchester, UK
Durata procesului de votare:
Ora așezare la coadă Ora intrare în consulat Ora ieșire de la vot
8:15 8.40
10:15 11:05 12:15
10:33 11:50 14:30
12:30 16:50 20:56 experienta personala
16:30 20:15 20:40
ajunși la ușă nu au votat
În timpul zilei:
„Înscrierea la vot din partea UK"
Cea mai mare problemă de-a lungul zilei, care a îngreunat major votul, a fost creată de declarația pe proprie răspundere că individul nu a votat la europarlamentare din partea Marii Britanii. Declarația a fost postată online de Consulatul României în Manchester, formularele fiind prezente și în secție, însă doar în zona de votare.
Secția de votare se întinde pe un etaj întreg al clădirii, având o capacitate de peste 300 de persoane. Nicăieri în această sală nu au existat informații despre formularul în cauză și necesitatea lui, deși era suficient spațiu pe pereți pentru a pune informații (în UK toată lumea trebuie să se înscrie la vot pentru alegerile locale, altfel fiind pasibili de o amendă de minimum £80; înscrierea la votul pentru europarlamentare din partea UK se făcea exclusiv printr-un formular adițional, trimis prin poștă, care nu a fost primit de toată lumea sau prin înregistrarea online; o confuzie majoră a fost creată de aceste diferențe pentu că nu era clar în care situație o persoană ar fi prezentă pe listele de vot ale UK). Declarația trebuia completată doar de către cei care s-au înscris și pe listele Marii Britanii. Mai mult decât atât, formularul nu era suficient de clar în exprimare, multe persoane fiind nevoite să îl completeze de câteva ori din cauza greșelilor.
Nicio persoană angajată oficial a consulatului nu a furnizat informații/ acordat ajutor pentru completarea acestui formular. Din fericire, câteva voluntare au trecut printre rânduri, pe la fiecare persoană, sa o ajute să completeze formularul timp de cel putin 7 ore.
„Organizare"
În timpul zilei, cozile s-au întins de jur împrejurul clădirii. Prin ploaie, frig și vânt, lumea și-a păstrat buna dispoziție, fiind calmă, organizată și prietenoasă, cel puțin până la orele 19:00. La un moment dat, câteva eleve de la facultate au început să adune gunoaiele de pe stradă, din jurul clădirii, și să le pună în saci de gunoi deoarece coșurile dădeau pe dinafară. Între timp, în interiorul consulatului, nu era pornită nici măcar ventilația. Dacă afară era frig și vânt, în interior temperatura s-a ridicat la aproape 30°C, creând un mediu irespirabil. Câțiva dintre cei veniți de dimineață au decis să rămână în secția de votare pentru a ajuta la organizare. La un moment dat, niște voluntari au adus baxuri de apă pentru cei din interiorul consulatului.
Au fost mulți care și-au ratat ultimele trenuri spre casă, venind de la câteva ore distanță, pentru că nu au vrut să renunțe la dreptul lor de a vota. Au fost mame cu copii mici care nu au vrut să profite de coada prioritară, deoarece au dorit să fie solidare cu rudele și prietenii care aveau să aștepte foarte multe ore pentru a-și exercita dreptul la vot. Efortul nu a fost doar al românilor, ci al tuturor soților și soțiilor care au trezit copiii din somn și au plecat la drum pentru a fi alături de cei dragi și pentru a-i ajuta să voteze mai repede.
„Ora 20.00”
În timp ce mă aflam în interiorul consulatului, în jurul orei 20.00, am început să primesc mesaje îngrijorătoare de la prietenii și colegii care încă se aflau pe stradă. Oamenii obosiți și frustrați de organizarea deplorabilă începuseră să își piardă răbdarea și să scandeze sloganuri. Aceste sentimente au fost alimentate de faptul că tot mai puțină lumea era lăsată să intre în interiorul consulatului și din ce în ce mai rar. Poliția locală a fost chemată pentru a asigura siguranța unui consulat, cu angajați insuficienți, și securitate inexistentă.
Până la ora 20:00, atmosfera din interiorul consulatului era liniștită, lumea colaborând cu personalul și urmând instrucțiunile acestuia. Însă, această liniște avea să fie perturbată de un grup de aproximativ 15 persoane, care ar putea fi considerate instigatori. În momentul imediat intrării în consulat, acest grup a încercat să se înghesuie și să intre peste rând la vot, scandând insulte împotriva Președintelui Iohannis, acuzându-l că el este cel care a îngreunat votul și urlând la cei prezenți în sală să plece acasă pentru că votul lor nu va conta, pentru că nu va avea loc înainte de orele 21:00. Voluntarii, alături de alte persoane prezente la coadă, au creat un cordon uman prentru a-i stopa pe aceștia din a îngreuna procesul de vot și timp de 30 de minute i-au calmat și au încercat să țină situația sub control. Injuriile grupului nou venit nu s-au limitat la Președinte și s-au îndreptat și către ceilalti cetățeni prezenți la coada care încercam să îi ținem sub control, acuzându-ne că suntem plătiți să ocupam loc în consulat și că suntem prezenți acolo pentru a le împiedica lor dreptul la vot. Deși catalogarea acestora drept instigatori este subiectivă, cel mai suspect lucru este că acest grup, care “aștepta deja de câteva ore bune afară”, a decis să plece odată ce a observat că nu poate tăia coada și că situația nu va degenera.
De la ora 20:30 până la ora 21:00, când am reușit să votez, situația s-a calmat și totul a revenit la normal. Conform cu informațiile primite de la colegi și prieteni, până la ora 23.00 s-a votat civilizat.
La ora 21:00, când am părăsit secția de votare, clădirea era înconjurată de aproximativ 10 dube de poliție și în jur de 30 de agenti. Trebuie recunoscut că aceștia nu au fost violenți și au reușit să țină mulțimea sub control fără incidente. Toată activitatea poliției este înregistrată video de către aceștia pentru a evita orice fel de acuzație. Cel putin câteva sute de persoane nu au reușit să voteze.