Prețul RCA a explodat după scandalul City Insurance

Parcul auto al României are, în prezent, peste 8 milioane de autoturisme

Companiile asigurătoare au majorat prețul polițelor RCA cu sume cuprinse între 30% și 200%, în funcție de perioadă. Asistenții de brokeraj spun că, în ultimele 24 de ore, majoritatea companiilor și-au reașezat prețurile și că, în acest moment, nu mai există asigurări ieftine pe piață.

Prețurile la asigurările auto au început să crească imediat după ce ASF a decis începerea procedurilor de faliment pentru compania City Insurance. Cel mai mare șoc l-au avut șoferii care au vrut să-și reînnoiască polițele la finalul acestei săptămâni. Un broker independent povestește, pentru Europa Liberă, că a primit solicitare de la un client nou care voia să verifice noile prețuri.

„Nu-i venea să creadă cifrele pe care i le spunea agentul lui, numai că l-am dezamăgit și eu când i le-am confirmat”, a declarat agentul pentru Europa Liberă.

De exemplu, pentru un Fiat Doblo, cu o capacitate cilindrică mică spre medie de 1,2 cmc, veche de 10 ani, deținută de un șofer care nu a avut evenimente rutiere, proprietarul plătește între 592 de lei, la Euroins, și 665 de lei la Grawe pentru o asigurare pe 6 luni.

Valoare poliței vechi, la City Insurance era de 245,3, lei pentru șase luni. La aceste valori se adaugă o sumă cuprinsă între 50 și 200 de lei, în funcție de compania emițătoare, dacă proprietarul dorește decontare directă.

Valoarea asigurărilor de răspundere civilă pentru o mașină cu capacitate media spre mică deținută de un șofer fără evenimente

Pentru un Peogeot 206, vechi de 15 ani, pentru care proprietarul a plătit 170 de lei pe 13 septembrie 2021, când i-a expirat vechea poliță, tarifele sunt, în acest moment, mai mult decât duble.

Euroins, cel mai ieftin în acest moment, iar Grupama oferă poliție cu 520 de lei pe șase luni și 560 pe 12 luni.

Pentru un Peugeot 206 vechi de 15 ani, deținut de un șofer fără eventimente auto, proprietarul plătise 170 de lei la jumătatea lui septembrie

În fața noilor prețuri, unii șoferi au început să apeleze la încheierea de polițe pe perioade scurte. „Am motor de 1,6 cmc și am făcut asigurare pe o lună. Înainte era 38 de lei,acum a crescut la 120 de lei”, povestește Cristi pentru Europa Liberă.

Îți mai recomandăm Falimentul City: dosar penal împotriva unor foști șefi ASF. Procurorii caută probe și în Insulele Cayman

Evelin Ceciu este asistent de brokereaj independent. El spune că 24 septembrie a fost ziua cu cele mai mari tarife. Pentru o mașină ca a lui Cristi nu găseai poliță sub 900 de lei. Sâmbătă prețurile au început să se echilibreze.

Pentru o mașină cu cilindree de 1600, prețul variazp, pe șase luni, între 650 și 1150 de lei, în funcție de companie. Valoarea poliței vechi la City Insurance se ridica la 350 de lei

„Toate companiile au crescut tarifele. Pentru cele are aveau tarife mai mici, asistăm la un preț dublu față de ofertele lor de pe vremea când City Insurance nu avea probleme, iar cele mari au majorat și ele prețul cu aproximativ 30%. Asistăm practic la o uniformizare. Nu mai avem asigurări ieftine și asigurări scumpe”, precizează Evelin Ceciu pentru Europa Liberă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a companiei de asigurări City Insurance săptămâna trecută ceea ce echivalează cu falimentul, procedură care nu este însă constatată oficial.

Pe 24 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților pentru ca, în baza acesteia, păgubiții vor putea să-și recupereze banii înainte de declararea oficială a falimentuluiÎn momentul de față, City Insurance este obiect a cel puţin două anchete penale la DIICOT și DNA. Una dintre investigații a fost deschisă chiar la sesizarea conducerii societăţii.

Îți mai recomandăm O istorie cu paradisuri fiscale și sancțiuni record. Ce ar trebui să știe șoferii cu polițe RCA la City Insurance