Crimeea la 1800: Locurile din războiul de azi, pictate înainte de apariția aparatului foto
Acest tablou pictat de artistul helveto-italian Carlo Bossoli (1815-1884) înfățișează plaja Eupatoria, din vestul Peninsulei Crimeea. E una dintre cele 52 de picturi din seria dedicată Crimeei.
Ruinele unei biserici neidentificate din Crimeea.
Carlo Bossoli și-a petrecut mare parte a tinereții la Odesa, pe vremea când orașul era parte a Imperiului Țarist. Din 1840 până în 1842, a călătorit în întreaga peninsulă și a reușit să-i captureze cultura și peisajele, înainte de inventarea camerelor foto.
Dans al tătarilor din Crimeea, la Massandra, în sudul peninsulei.
În 1853, a izbucnit Războiul Crimeei, între Imperiul Țarist și Imperiul Otoman, sprijinit de Franța, Anglia și Sardinia - moment în care toată lumea a aflat de această mică regiune, mai puțin cunoscută până atunci.
Ialta, orașul din sudul Crimeei.
În timpul războiului, o editură de la Londra l-a abordat pe Bossoli și i-a făcut o ofertă să publice o carte cu reproduceri ale lucrărilor lui.
O caravană a tătarilor străbate câmpiile într-o zonă nespecificată din Crimeea.
Cartea, care are numele Beautiful Scenery And Chief Places Of Interest Throughout The Crimea, a fost publicată în 1856. Tot atunci, picturile din Crimeea ale lui Bossoli au fost expuse la Londra.
Tabloul înfățișează o scenă dintr-o școală a tătarilor din Crimeea.
Din cele 500 de exemplare tipărite ale cărții, unul este astăzi în Texas, la DeGolyer Library of the Southern Methodist University.
Picturile descriu o lume acum în mare parte pierdută și vorbesc, în același timp, despre importanța geopolitică a zonei.
Insula Șerpilor pe timp de furtună.
Insula a devenit faimoasă în ultimii ani, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina - apărătorii ei au sfidat Kremlinul și nava de război trimisă în zonă.
Istoria agitată a insulei a început încă din civilizația greacă timpurie. Aici a fost cândva un templu al lui Ahile, pentru insulă s-au bătut Imperiile Țarist și Otoman, apoi a fost controlată de România.
Marina sovietică a capturat Insula Șerpilor în al Doilea Război Mondial, iar mai apoi a devenit ucraineană, după dezmembrarea URSS.
Sevastopol văzut dintr-un far din centrul orașului.
Orașul-port a fost sub control rusesc de la anexarea ilegală a Peninsulei, de către Rusia, în 2014, și a fost permanent atacat cu rachete, de când a început invazia Ucrainei.
Orașul Bahcisarai a fost capitala Hanatului Crimeei până în 1783, când a fost anexat de Rusia.
Tătarii musulmani au fost deportați din Bahcisarai în timpul URSS, ca pedeapsă hotărâtă de Stalin pentru că unii tătari au luptat în al Doilea Război Mondial de partea naziștilor.
Casă a unui tătar din Crimeea, în satul Alupka.
După cum povestește Bossoli, astfel de case erau deseori construite pe stânci, care serveau ca ziduri.
„Acoperișul e plat și, dacă vremea e bună, localnicii se adună aici, să muncească sau să se distreze”, scrie artistul.
Mormântul lui Mithridates, pe coasta Crimeei, lângă Kerci.
Se pare că această încăpere bizară a fost construită pentru a adăposti rămășițele unui rege din Dinastia Spartocizilor, o dinastie tracică care a domnit în Peninsula Crimeea acum 2.200 de ani.
Vedere a Muntelui Mithridates dinspre drumul spre Kerci.
Exact din același punct, în zilele noastre se vede la 2,5 km în stânga, în spatele muntelui, Podul Kerci, spre Rusia.
Bilohirsk, cunoscut pe vremea tătarilor din Crimeea sun numele de Karasubazar - care înseamnă „piața de pe râul Karasu”.
Bazarul din oraș includea și o piață de sclavi - aceștia erau slavi răpiți în timpul războiului.
Balaklava, văzut dinspre fortificațiile din epoca genoveză care străjuiesc portul.
Orașul a devenit emblematic în Anglia pentru Războiul Crimeei, din cauza luptei grele date pentru controlul golfului.
Palatul Hanului din Bahcisarai.
Cartea cu picturile din Crimeea l-a ajutat, cel mai probabil, financiar, pe Bossoli, dar nu l-a propulsat în lumea artei.
La momentul publicării cărții, pricepera artistului avansase mult față de lucrările de tinerețe, din Crimeea, după cum se poate vedea în această lucrare din 1857. Bossoli a murit în 1884 și a fost înmormântat în Elveția, la Lugano.