Arta „Ornek” din Crimeea a fost inclusă pe lista UNESCO

Cerceii și brățările din imagine sunt exemple de artă ornek, o formă de artă ucraineană practicată de tătarii din Crimeea.
 

Articole ornek cusute de tătarii din Crimeea. Pe 16 decembrie, UNESCO a inclus arta ornek pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
 

Etnice tătare cos articole textile cu modele ornek în Crimeea, în anul 2004. Ornek este un sistem de simbolism artistic folosit în broderie, țesut, ceramică, gravură, bijuterii, sculptură în lemn și pictură pe sticlă și pe perete.
 

Ornament ornek din sticlă pictată. Din cauza interzicerii reprezentării figurilor umane de legea islamică, simbolismul ornek a fost folosit în mod tradițional pentru a spune povești despre tradiții și cultură. În partea de jos a acestui ornament, migdala reprezintă o fată necăsătorită.
 

Vase de lut decorate cu ornamente ornek. Potrivit experților de artă, fiecare floare și orice alt ornament dintr-o opera de artă ornek are o semnificație, iar împreună formează o narațiune care poate fi citită. Există aproximativ 35 de simboluri distincte folosite în ornek.
 

Bandă textilă brodată, concepută pentru a lega șosetele. Unele simboluri ornek pot fi combinate, de exemplu o lalea (reprezentând un bărbat) înfățișată în interiorul unui trandafir (o femeie căsătorită), indică dragostea dintre soț și soție.
 

Urcioare din lut bogat decorate cu simboluri ornek. Alături de crearea articolelor de artă ornek și  înțelegerea simbolismului artei a fost inclusă pe lista UNESCO.
 

Un fes decorat cu artă ornek. Respectata meșteșugară Adavie Efendieva, care a murit în 1944, a spus despre poveștile detaliate din arta sa ornek: „Gândurile mele sunt în ornamentele mele”.


 

Un suport pentru ac brodat cu modele ornek. Meșterii sunt liberi să aleagă culoarea și dimensiunea simbolurilor, dar arta ornek respectă modelele standardizate.
 

Un școlar din Kiev desenează un model ornek. Sub dominația sovietică, tradiția artistică a fost în pericol de dispariție.

Farfurii ornek expuse la o expoziție din 2018. Din anii 1990, s-au făcut eforturi importante pentru a proteja semnificația acestei forme de artă, fiind organizate peste 30 de expediții de cercetare în Crimeea pentru a intervieva bătrânii despre simbolistica ornek.

Felinar cu ferestre ornek. În cererea pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO, autorii notează că includerea pe listă va concentra atenția asupra „sensului simbolic al artei ornek, mai mult decât asupra rolului său de obiect de decor frumos realizat”.