Crin Antonescu confirmă la Europa Liberă că există o discuție în coaliție pentru candidatura sa la Președinție

Crin Antonescu, fost președinte al PNL, posibil candidat la președinție al coaliției PSD-PNL.

Fostul lider al PNL și președinte interimar, în timpul suspendării lui Traian Băsescu în 2012, ar putea deveni candidatul comun al PSD și PNL la prezidențialele ce ar urma să aibă loc în primăvară. Singurul politician care și-a anunțat ferm candidatura este primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Crin Antonescu a confirmat, pentru Europa Liberă, că „există o discuție” legată de candidatura sa, din partea coaliției pro-europene, la viitoarele alegeri prezidențiale.

„Dar e o discuție complexă, presupunând și formarea guvernului, cu prioritate. Am convenit să comunicăm fiecare ce are de comunicat la sfârșitul acestor discuții”, a spus Crin Antonescu pentru Europa Liberă.

Europarlamentarul social democrat Gabriela Firea – citată de news.ro – a declarat că fostul lider al liberalilor, Crin Antonescu, este o variantă bună pentru a candida la alegerile prezidenţiale din partea PSD-PNL, precizând că acesta are multă experienţă şi este unul dintre cei mai performanţi oameni politici din România.

„Din punctul meu de vedere, pentru că va urma un vot, cred că este o variantă bună. Are multă experienţă politică, este, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai performanţi oameni politici”, a declarat Gabriela Firea.

Antonescu (65 de ani), fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL) în perioada 2009-2014, nu ar fi la prima candidatură pentru șefia statului. El a fost candidatul liberal la prezidențialele din 2009, când, cu 20,02%, s-a clasat, în primul tur de scrutin, pe locul al treilea, după Traian Băsescu și Mircea Geoană.

Între 2012 și 2014, Crin Antonescu a fost președintele Senatului, iar în iulie-august 2012, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu, a fost președinte interimar al României.

Crin Antonescu a fost artizanul Uniunii Social Liberale (USL), grație unei bune relații cu Victor Ponta. Cele două partide au zdrobit PDL, partidul președintelui Traian Băsescu la alegerile din 2012, dar coaliția s-a destrămat în 2016, când coabitarea PSD cu noul președinte, Klaus Iohannis, s-a dovedit imposibilă.

Klaus Iohannis însuși îi datorează intrarea în politica mare de la București liderului PNL, Crin Antonescu. În 2014, acesta i-a oferit primarului de la Sibiu poziția de prim-vicepreședinte al partidului și candidatura. La finalul lui 2014, Klaus Iohannis devenea președinte al României într-o cursă contra liderului PSD, Victor Ponta, iar Crin Antonescu s-a retras din viața publică la Bruxelles, invocând motive personale.

După absolvirea Facultății de Istorie din București, în 1985, a fost profesor de liceu și muzeograf, apoi, imediat după revoluția din 1989, a intrat în politică. A fost ales deputat pentru patru mandate consecutive, începând cu 1992, apoi, din 2008 până în 2016, a fost senator.

În ultima declarație de avere a soției sale, scrie hotnews.ro, cea din iulie 2024, Crin Antonescu nu figurează cu venituri. Adina Vălean a declarat venituri de peste 280.000 de la Comisia Europeană pentru anul 2023.

Până în acest moment, și-a mai anunțat intenția de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale, a căror dată va fi stabilită în zilele următoare, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Îți mai recomandăm Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan: „Intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.