Astăzi, oamenii nu se uită unii la alții, se uită numai în telefoane, toți stau cocoșați, încruntați, privind la orice altceva în afară de a-și trăi propria lor viață, spune doctorul Cristian Udroiu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București: „Și toate aceste lucruri afectează inima. Nu știm să vorbim frumos între noi, nu știm să ne salutăm, nu știm să mâncăm sănătos. Inima lui 2023 este obosită, stresată și îmbătrânită. Am uitat să trăim.”
Medicul susține că, atunci când a intrat în rezidențiat și a început să facă cardiologie intervențională, media de vârstă a pacientului cu infarct era undeva la 72 de ani, iar astăzi este 55: „În 2000 rar vedeam un pacient sub 55 de ani, te mirai: Așa tânăr! Acum rar vezi un pacient peste 55 de ani. Am ajuns ca, la 47 de ani, să am mai mulți pacienți cu vârsta sub vârsta mea, pe care să-i tratez de infarct. Și impactul emoțional este foarte mare, să vezi un tânăr care stă să moară.”
Your browser doesn’t support HTML5
Cum s-a ajuns aici? Din cauza nebuniei în care trăim, din cauza stresului, agitației, lipsei de îngrijire personală, explică specialistul: „Adesea le fac pacienților, la cabinet, o listă cu factorii principali de risc în infarct: fumat, sedentarism, stres, obezitate, diabet, dislipidemie.”
„Îți lași familia baltă pentru că tu fumezi?”
Sportul aduce beneficii uriașe, explică medicul Udroiu: „Pacienții îmi spun că n-au timp să facă sport, să alerge în aer liber, să privească cerul, frunzele, florile, păsările, să se relaxeze. Dar, în momentul în care ajung în spital și sunt legați de monitoare, cu perfuzii și ace în ei, au timp?”
Am pierdut noțiunea de a trăi, consideră acesta, doar alergăm obsedați după serviciu, după bani, și toți acești hormoni de stres ne strâng coronarele la propriu.
Îți mai recomandăm Raport OMS | Aproape 60% dintre români sunt supraponderali. Indicele obezității, în creștere în EuropaPoate ar trebui să învățăm din nou să trăim, spune acesta: „Să învățăm să facem mișcare, orice formă de mișcare, măcar 30 de minute pe zi, iar ultimele 10, 15 minute de plimbare, până ajungem acasă, să le facem atât de repede încât să ajungem cu tricoul transpirat acasă, indiferent de vârstă.”
Dacă ar fi să ne trezim azi și acum din stilul de viață pe care îl avem, medicul ar avea următorul mesaj: „Îți lași copilul și familia baltă pentru că tu alegi țigara, mâncarea, lipsa mișcării? Nu înțelegi că grăsimea, fumatul îți înfundă arterele așa cum se înfundă o țeavă la chiuvetă? Imaginează-ți că tu stai aici cu o țeavă în gât, legat de niște aparate și familia e la ușă, așteaptând să te faci bine. Încearcă să vezi prin geamul care te desparte de familie copilul care plânge acolo. Uită-te în ochii copilului și spune-i: Te părăsesc pentru că prefer să fiu puturos, să fiu leneș, să n-am ambiție.”
Gărzile la cardiologie: „Tot mai mulți tineri cu infarct”
Medicul spune că, la spital, ajung cu infarct tot mai mulți oameni tineri. Într-o zi de gardă, în 24 de ore, a avut 32 de pacienți cu infarct, iar 21 dintre ei aveau vârsta sub 52 de ani, media fiind de 43, 44 ani, marea majoritate bărbați.
Parcă sunt trași la xerox, susține acesta: „Ușor supraponderali, dislipidemici, dar nu-și iau tratament, sedentari, oameni de succes care își conduc afacerea proprie sau care au niște joburi bune. Este absolut dureros, este extrem de traumatizant. 99% dintre pacienții care se întorc la mine vin spășiți, după infarct, la controlul de două luni de zile: Domnule doctor, nu pot să cred că am fost așa prost.”
Îți mai recomandăm Ce face statul pentru fumători? România vrea să combată cancerul, dar nu descurajează fumatul70% dintre pacienții cu infarct sunt fumători, spune medicul Cristian Udroiu, mult peste media europeană, care este de 50% - 55%. 83% sunt hipertensivi, 40% diabetici.
„Noi și bulgarii avem cea mai mică speranță de viață din Europa. Ultimele ghiduri de cardiologie, de dislipidemie, de prevenție, au introdus România la roșu. Deci, un pacient care s-a născut în România din start pleacă cu un risc foarte mare de afectare cardiovasculară. Numai că s-a născut aici și trăiește în acest teritoriu ca mentalitate, ca hrană, ca stil de viață”, susține doctorul.
Mortalitatea prin bolile cardiovasculare este de peste 50%, peste accidentele rutiere, peste cancer, peste bolile respiratorii, deci, se moare de cardiovascular, adică, inimă și creier, explică acesta.
Cristian Udroiu este medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București, doctor în științe medicale, competență cardiologie intervențională și președintele grupului de lucru de cardiologie intervențională Societatea Română de Cardiologie.