Inspecția Judiciară o acuză de două abateri disciplinare grave care se pedepsesc cu revocarea din funcție și chiar cu excluderea din magistratură: refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și de nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. În documentele prin care și-a formulat apărarea, Cristina Tarcea trece în revistă seria de ”coincidențe” care a dus la anchetarea sa.
În timpul audierii, ea a cerut recuzarea a patru judecătoare din CSM, considerate ca având o ”atitudine ostilă” față de ea. Este vorba de Lia Savonea, şefa CSM, Evelina Oprina, Nicoleta Ţînţ şi Gabriela Baltag.
„Pentru motive de ostilitate manifestă în ceea ce priveşte preşedintele Înaltei Curţi, pentru motive de susţinere necondiţionată a conducerii Inspecţiei Judiciare, atitudinea dumnealor determinând şi numirea de către Executiv a conducerii Inspecţiei Judiciare, lucru de neacceptat într-un stat de drept, şi pentru motive de antepronunţare. Acestea s-au antepronunţat cu ocazia diferitelor şedinţe pe care le-am avut în vederea organizării completurilor de cinci judecători pentru anul 2018 şi 2019, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale”, a arătat Cristina Tarcea.
Recuzarea celor patru se va judeca în martie. Potrivit surselor Europa Liberă, la secția pentru judecători a CSM au fost, miercuri, două absențe- judecătoarele de la ICCJ- situație în care din cei 7 membri ai secției, au rămas 3 în urma cererii de recuzare a celor 4.
Președinta Înaltei Curți a sugerat că ancheta disciplinară care o vizează se datorează intereselor liderului PSD în ce privește componența completurilor de cinci judecători.
"Este de notorietate faptul că președintele Camerei Deputaților a fost condamnat în primă instanță în luna iunie 2018 de un complet de judecată al instanței supreme, apelul declarat urmând a fi judecat , potrivit legii, de un complet de 5 judecatori. La data de 23 iulie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 207/ 2018 prin care s-au adus o serie de modificări Legii nr. 304/2004, iar în cursul lunilor august și septembrie, președintele Camerei Deputaților a făcut mai multe declarații publice, afirmând că refuz să aplic legea”.
"La 3 septembrie, același politician l-a criticat pe ministrul Justiției, acuzându-l că "nu a dus la până la aprobare" ordonanța privind prelungirea mandatelor șefilor Inspecției Judiciare, afirmând cu acea ocazie: "sunt suparat pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării niște anchete importante care sunt în derulare". Se pune întrebarea fireasca : Ce "anchete importante" erau în derulare și de unde știa președintele Camerei Deputatilor acest lucru?", spune Tarcea în punctul de vedere trimis secției de judecători a CSM.
Tarcea nu a avut retincențe în a acuza șefii Inspecției Judiciare și a arătat că pe 5 septembrie a fost publicată OUG privind prelungirea mandatului conducerii IJ, iar pe 7 septembrie a fost finalizată ancheta care o viza, semnată de Lucian Netejoru, inspectorul șef, proaspăt reconfirmat în funcție.
Cât privește faptul că este vorba de un ”abuz” împotriva ei, Cristina Tarcea a declarat la intrarea la CSM că la mijloc ar fi vorba tot de interesele lui Dragnea.
” O să vedeți de ce apreciez că este un abuz. (...) Vă mai aduceți aminte de declarațiile politice din august și septembrie că la Înalta Curte se refuză a se aplica legea? Vă mai aduceți aminte de interesul direct al președintelui Camerei Deputaților în organizarea completurilor de 5 judecători? De aceea am spus că am multe declarații interesante de făcut despre o discuție pe care am avut-o cu președintele Curții Constituționale legat de constatarea conflictului de constituționalitate, despre o discuție la fel de interesantă cu domnul Ciorbea. Dar toate la timpul lor”.
Șefa Înaltei Curți a povestit și despre o întâlnire la care a avut-o cu Valer Dorneanu, președintele CCR, care voia o ”justificare a deciziei CCR pronunțată pe completurile de 5 judecători”
„Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de 5 judecători la foarte scurt timp după ce s-a pronunțat decizia prin care s-a constat conflictul juridic de constituționalitate. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum este că a fost o discuție în care am fost pusă să-mi țin telefonul în anticameră, iar discuția s-a purtat pe întuneric. Atât de întuneric încât la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine”, a spus Tarcea.
Dorneanu a refuzat să comenteze declarațiile lui Tarcea.
La 19 decembrie, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, ambele fiind sancționate cu pedepse care duc ar duce la pierderea automată a funcției.
Punctul de vedere al Cristinei Tarcea în fața CSM (document)