Atacul a avut loc duminică seara, la două săptămâni de la începerea unor operațiuni terestre în Rafah, și la câteva zile după ce Curtea Internațională de Justiție ordonase Israelul să oprească atacurile asupra orașului din sudul Fâșiei Gaza. Israelul susține însă că decizia Curții îi lasă la dispoziție câteva posibilități de acțiune.
Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat „indignat” de ultimele atacuri ale Israelului, scrie Reuters.
„Aceste operațiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni”, a spus el pe platforma X. Declarația lui a venit și în contextul în care câteva mii de demonstranți s-au adunat la Paris pentru a protesta împotriva ofensivei israeliene din Gaza.
De asemenea, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au declarat că hotărârea Curții Internaționale de Justiție trebuie respectată.
„Dreptul internațional umanitar se aplică tuturor, inclusiv pentru modul în care Israelul conduce războiul”, a spus Baerbock.
Guvernul Canadei s-a declarat „îngrozit” de atacul aerian mortal din Rafah și a cerut încetarea imediată a focului.
„Canada nu sprijină o operațiune militară israeliană în Rafah”, a declarat ministrul de Externe Melanie Joly într-o postare pe rețeaua X. „Acest nivel de suferință umană trebuie să înceteze”, a adăugat ea.
Statele Unite au cerut Israelului să aibă mai multă grijă pentru a proteja civilii, dar nu au cerut oprirea incursiunii de la Rafah.
„Israelul are dreptul să atace Hamas și înțelegem că acest atac a ucis doi teroriști Hamas de rang înalt care sunt responsabili pentru atacurile împotriva civililor israelieni. (...) Dar, după cum am fost clari, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja civilii”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au condamnat, de asemenea, atacul israelian, iar Qatarul a declarat că atacul de la Rafah ar putea împiedica progresele către un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni.
Ministerul palestinian al Afacerilor Externe, cu sediul în Cisiordania, a condamnat „masacrul odios”. Egiptul a condamnat, de asemenea, „bombardarea deliberată de către Israel a corturilor persoanelor strămutate”, a informat presa de stat, descriind-o drept o încălcare flagrantă a dreptului internațional.
Mai mult de jumătate dintre cei uciși de atacul israelian au fost femei, copii și bătrâni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza, condusă de Hamas. Aceștia au avertizat că numărul morților este probabil să crească, pentru că sunt încă multe persoane cu arsuri grave.
Armata israeliană a declarat că, în urma atacului de duminică, 26 mai, bazat pe „informații precise”, au fost eliminați șeful Statului Major al organizației Hamas din Cisiordania și un alt oficial implicat în atacurile asupra israelienilor din 7 octombrie.
Aceasta a urmat interceptării a opt rachete trase spre Israel din zona Rafah din extremitatea sudică a Fâșiei Gaza.
Israelul va continua să atace Hamas
Prim-ministrul Beniamin Netanyahu a declarat că atacul nu a fost destinat să provoace victime civile.
„În Rafah, am evacuat deja aproximativ 1 milion de rezidenți necombatanți și, în ciuda eforturilor noastre maxime de a nu face rău necombatanților, ceva, din păcate, a mers tragic de prost”, a spus el într-un discurs în parlament, care a fost întrerupt de protestele parlamentarilor din opoziție.
De asemenea, premierul Netanyahu a spus că Israelul va continua războiul cu Hamas până la eliminarea organizației.
Peste 36.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza. Israelul a lansat operațiunea după ce militanții conduși de Hamas au atacat comunitățile din sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici.
Tancurile israeliene au intensificat luni, 27 mai, bombardamentele asupra zonelor estice și centrale din Rafah, ucigând cel puțin opt persoane, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății. Doi lucrători medicali au fost uciși de o rachetă trasă dintr-o dronă în timp ce părăseau spitalul kuweitian din Rafah, au mai declarat medicii.
În tabăra Al-Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, un atac israelian a ucis trei ofițeri de poliție palestinieni, a declarat Ministerul de Interne al Hamas.
Israelul declară că vrea să elimine luptătorii Hamas ascunși în Rafah și să salveze ostaticii despre care spune că sunt ținuți în zonă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.