Criza paturilor ATI| Apelul lui Voiculescu și al medicilor: „Urmează proba unei generații, avem 1600 paturi la ATI”

Health Ministry - Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătății a anunțat că s-a mărit numărul paturilor de la terapie intensivă pentru pacienții COVID-19, dar că situația este la limită.

Medicii au avertizat că sistemul are limite, iar populația trebuie să colaboreze pentru a evita răspândirea pandemiei.

Nu vrem să atingem limita cui acordăm asistență medicală și cui nu. Nu e vorba de paturi, că am putea să cumpărăm mobilă de la magazinul după colț. Ține de resursa umană și de o oboseală de un an de zile”, a avertizat Vlad Voiculescu.

Mesajul conferinței organizate ministrul Sănătății și al managerilor de spitale a fost că populația trebuie să colaboreze, oficialii făcând un apel la „responsabilitate, mobilizare, respect”.

Numărul de paturi a fost majorat la 1.620 în secțiile de terapie intensivă, dar problema este că acestea se ocupă foarte repede.

Vedem o creștere a ratei de transmitere a virusului, vedem familii întregi care vin la spital după infectarea primului membru al familiei. Vedem decese la persoane fără comorbidități speciale. Vedem acum și persoane sănătoase care dezvoltă forme grave de COVID-19”, a spus ministrul.

Îți mai recomandăm Tragediile bebelușilor și copiilor. Secțiile sunt pline de micuți infectați cu SARS-CoV-2

În acest moment sunt internați 167 de copii, 16 copii se află în secția ATI, iar doi sunt intubați. Secretarul de stat, Andreea Moldovan, a subliniat că tulpina britanică afectează mai ușor copiii decât varianta originală.

Vlad Voiculescu a anunțat că toate forțele medicale se vor concentra în perioada următoare pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19, ceea ce ar putea duce la amânarea unor operații.

„Ne confruntăm cu limite care nu țin de investiții, ci de resursa umană. Nu putem trage la infinit de aceeași oameni. Avem nevoie să evitați aglomerările, să purtați masca, să nu ieșiți din casă, măsuri de igienă, ca oamenii să se vaccineze. Vom avea în perioada următoare destule vaccinuri pentru toată lumea. Între Paștele catolic și cel ortodox, va fi proba unei generații, cum bunicii și-au dat proba în cel de-al doilea război mondial. Cu un comportament responsabil putem să salvăm mai mulți oameni decât au decedat la Revoluție”, a declarat ministrul Voiculescu.

Bogdan Oprița, SMURD București, a dezvăluit că aproape toți pacienții care se internează au nevoie de oxigen.

„Oricâte paturi de terapie intensivă, ele se vor umple. Până când nu va exista o colaborare din partea populației, oricâte măsuri am lua, nu putem ieși la liman”, a fost mesajul lui Bogdan Oprița.

Un mesaj similar a venit și din partea medicului Bogdan Tănase de la Institutul Oncologic București: „fără ajutorul populației, ajutorul nostru nu va însemna mare lucru”.

Îți mai recomandăm Rămânem cu dozele de AstraZeneca nefolosite? | Specialiști: Vaccinurile s-au dovedit a fi sigure