Cronica unei decizii populiste: primele rugăciuni în Hagia Sofia după opt decenii

Hagia Sofia redevine moschee după mai mult de 80 de ani în care a fost muzeu. Care sunt motivele

Scurtă istorie a Hagiei Sofia:

Catedrala creștină a fost construită între 532 și 537 î.Hr. în timpul împăratului roman Justinian I. Este cel mai important edificiu al culturii bizantine și a fost o sursă de inspirație arhitecturală de-a lungul secolelor.

În 1453, Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin, a fost cucerit de otomanii conduși de Sultanul Mehmet Fatih, iar catedrala a fost transformată în moschee.

În 1934, odată cu refoma politică și religioasă și întemeierea Turciei moderne de către Kemal Atatürk, catedrala a devenit muzeu, fiind considerată un simbol al redeschiderii laice a Turciei.

În 1985, a devenit monument protejat pe lista UNESCO.

De la muzeu la moschee: istoria în imagini a Hagiei Sophia

Care a fost motivul transformării din muzeu în moschee:

În 2019, în campania electorală, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a propus schimbarea statutului catedralei Sfânta Sofia din muzeu în moschee. „ Au schimbat Hagia Sofia în muzeu acum ceva timp. Cu voia lui Allah, după alegeri vom schimba Hagia Sofia din muzeu în moschee”, a declarat președintele Erdogan la un miting electoral.

Erdogan a promis să facă acest lucru ca răspuns la chemările naționaliste și religioase ale radicalilor din partidul AKP, care constituie majoritatea votanților săi.

În 10 iulie 2020, Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicție administrativă a revocat hotărârea din 1934 care conferea Hagiei Sofia statut de muzeu.

La scurt timp președintele Erdogan a semnat decretul de schimbare a fostei biserici creștine în moschee.

24 iulie 2020, după 80 de ani, musulmanii au făcut rugăciunea de vineri în incinta fostului muzeu.

Your browser doesn’t support HTML5

Rugăciunea de vineri în Hagia Sofia, după ce a fost transformată în moschee

De ce acum:

44% dintre turci consideră că decizia transformării în moschee este menită să distragă atenția publicului de la problemele economice acute ale Turciei.

Criza economică declanșată de pandemia de coronavirus, precum și costurile războiului din Siria alături de deprecierea continuă a lirei turcești față de dolar sunt doar unele dintre problemele economice aleTurciei conduse de aproape 17 ani de Recep Tayyip Erdogan.

Your browser doesn’t support HTML5

Hagia Sophia poate fi transformată în moschee

Cum va fi afectat patrimoniul creștin:

Experții au fost îngrijorați pentru viitorul mozaicurilor bizantine înfățișând figuri creștine, dar guvernul a încercat să ofere asigurări că vor fi protejate.

Diyanet, autoritatea religioasă din Turcia, a anunțat că mozaicurile vor fi ascunse în timpul rugăciunilor cu perdele, deoarece Islamul interzice orice reprezentare, dar acestea vor fi vizibile pentru vizitatori, în afara orelor de rugăciune.

Cum vor fi afectați turiștii:

Oficialii turci au declarat că fosta bazilică creștină va avea reguli de vizitare identice cu ale altor moschei din Turcia.

Hagia Sofia este principala atracție turistică a Turciei, având 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Care au fost reacțiile comunității internaționale:

Departamentul de Stat al SUA, „dezamăgit” de decizia guvernului turc cu privire la Hagia Sofia:

Kirill, patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii: "O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre”.

UNESCO a declarat că regretă profund decizia Turciei, care a fost luată „fără dialog prealabil”.

Papa Francisc a declarat că este „foarte îndurerat” când se gândeşte la Hagia Sofia din Istanbul

Ministrul Culturii din Grecia a declarat că decizia este o „provocare”.

Premierul Greciei: „Aceasta este o alegere care îi jignește pe toți cei care recunosc, de asemenea, monumentul ca patrimoniu mondial. Și, desigur, nu afectează doar relațiile dintre Turcia și Grecia, ci și relațiile sale cu Uniunea Europeană ”.

Oficialii români s-au abținut de la orice comentariu și nici înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe Române n-au fost mai curajoși.