UPDATE Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, au anunţat duminică, într-un comunicat comun, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson, informează BBC.
„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, subliniază cei doi în comunicat în urma discuţiei telefonice avute duminică, în condiţiile în care un „no deal” ar avea consecinţe economice grave.
Cei doi nu au precizat cât timp vor continua aceste discuții, în condițiile în care termenul limită final este 31 decembrie, iar pentru ca Regatul Unit și Parlamentul European să voteze orice acord ar putea să apară este nevoie de timp.
Uniunea Europeană şi Regatul Unit urmează să se pronunţe duminică cu privire la soarta dificilelor negocieri post-Brexit, dar ambele părți au avertizat că este puțin probabil să ajungă la un acord. Cu toate acestea, nu poate fi exclus nici scenariul unui compromis, având în vedere că negocierile nu au fost lispsite de răsturnări de situație și de nerespectarea termenelor-limită. Ieșirea Regatului Unit din UE urmează să se oficializeze pe 31 decembrie.
Condițiile oferite de Uniunea Europeană continuă să fie „inacceptabile” pentru Marea Britanie, potrivit unei surse guvernamentale, citate de BBC.
„Orice acord trebuie să fie echitabil şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Regatul Unit va fi o naţiune suverană în trei săptămâni”, a adăugat această sursă.
Principalul punct de blocare al discuțiilor este cât de aproape ar trebui să respecte Marea Britanie de normele economice ale UE în viitor.
Îți mai recomandăm Ursula von der Leyen: Un Brexit fără acord mai probabil decât unul cu acordUE este hotărâtă să împiedice Regatul Unit să obțină ceea ce se consideră a fi un avantaj nedrept al accesului fără tarife la piețele sale.
Semn al unei escaladări a tensiunilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunţat cu o zi înainte de această nouă dată-limită, că nave ale Royal Navy sunt gata să apere zonele naţionale de pescuit unde ar putea surveni tensiuni în cazul absenţei unui acord.
Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit.
UE ca avertizat că fără accesul la apele Regatului Unit pentru flotele Uniunii, pescarii britanici nu vor mai avea acces special la piețele UE pentru a-și vinde bunurile.
De partea cealaltă, Regatul Unit susține că ceea ce se întâmplă în propriile sale ape, precum și regulile sale comerciale ar trebui să fie sub controlul său ca țară suverană.
În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil ”no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit ”va prelua înapoi controlul”. Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.
Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.
În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.
Într-o declarație a Comisiei Europene dată publicității joi dimineață se spune că există în prezent „o incertitudine semnificativă” cu privire la existența unui acord până la 1 ianuarie.
„Responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate posibilitățile, inclusiv să nu avem un acord încheiat", a spus Ursula von der Leyen.
Comisia propune patru măsuri de urgență „pentru a atenua unele dintre perturbările semnificative” în cazul în care nu ar exista un acord:
- Să asigure furnizarea de „anumite servicii aeriene” între Regatul Unit și UE timp de șase luni, cu condiția ca Regatul Unit să facă același lucru.
- Să permită utilizarea certificatelor de siguranță a aviației în aeronavele UE fără întreruperi pentru a evita blocare lor la sol.
- Să asigure conectivitatea de bază pentru transportul rutier de mărfuri și pasageri timp de șase luni, cu condiția ca Regatul Unit să facă același lucru.
- Să permită posibilitatea accesului reciproc la pescuit navelor din Marea Britanie și UE în apele celuilalt timp de un an sau până la încheierea unui acord.
În lipsa unui acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regat va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.
Nu este clar cum va fi făcută publică o decizie de abandonare a negocierilor și există șansa ca liderii politici să decidă să continue negocierile după duminică, relatează BBC.