După decizia CCR, moțiunea de cenzură a devenit singurul scenariu prin care ar fi posibilă îndepărtarea guvernului Dăncilă, dar succesul ei se află sub un mare semn de întrebare. De aceea Viorica Dăncilă a și spus că va veni în fața parlamentului să ceară un vot de încredere după ce opoziția va depune moțiunea. A fost chiar ironică: ”O să mergem în Parlament pentru a obţine un vot de încredere. Am lăsat prima dată moţiunea, poate trece moţiunea şi nu mai este nevoie de votul de încredere, nu?” Joacă tare. Are însă și motive?
În primul rând, strângerea de semnături se dovedește un demers complicat, deși Pro România și ALDE au declarat la unison că vor vota moțiunea. Ludovic Orban declara acum câteva zile că moțiunea va fi depusă vineri, 27 septembrie, și că s-au strâns 210 semnături inclusiv de la Pro România și ALDE. Până la cele 233, fără de care PNL a anunțat că nu înaintează moțiunea, ar putea să fie cale lungă. Nu e lucru simplu să mai scoți 23 de semnături în condițiile în care ALDE este în disoluție, fiind deja părăsit de 7 parlamentari, iar Pro România joacă la două capete. Nu toți parlamentarii Pro România au semnat moțiunea, spun surse din PNL, iar temerea că Ponta joacă la două capete este mare după ultimele sale declarații. ”Chiar dacă trece moțiunea, ceea ce noi nu suntem convinși, s-ar putea ca beneficiarul să fie Ponta, în care nu putem avea încredere și care nu e în relații deloc bune cu Orban”, susțin sursele noastre.
În PNL sunt luate în calcul mai multe scenarii în situația în care moțiunea de cenuzură va trece:
1. Cabinetul Dăncilă ar putea fi lăsat până la alegerile prezidențiale, dar cu atribuții restrânse la treburile curente și fără posibilitatea de a da Ordonanțe de Urgență. Nimeni din opoziție nu are interesul real să intre acum la guvernare. Este varianta care convine tuturor: PNL, USR, Pro România. Formula a mai fost aplicată și în 2009, în cazul guvernului Boc. Viorica Dăncilă și PSD ar intra în campanie cu un handicap și mai mare, cu activul de partid demobilizat, ceea ce ar fi un mare avantaj pentru opoziție.
2. Un guvern PSD ( fără Dăncilă) – Pro România-ALDE. Este formula anunțată vineri de Adrian Țuțuianu, care susține ce spunea recent și șeful lui de partid, Victor Ponta. „Eu cred că după ce pică Guvernul Dăncilă, o să merg la foștii mei colegii mei colegi de la PSD, alături de cei de la ALDE și am să le spun în felul următor: haideți să semnăm toți parlamentarii celor trei partide un angajament și să mergem la Cotroceni, cred că în total suntem vreo 260 de parlamentari și vrem să ducem guvernarea până la sfârșit. Uitați de Dăncilă! Prim-ministru trebuie să fie o persoană care să nu fie implicat politic. Nu trebuie să fie un premier de la PSD, de la Pro România că e partid prea mic sau de la ALDE.”, a declarat Victor Ponta. Țuțuianu a avansat și numele de premieri ”neimplicați politic”: Sorin Câmpeanu, Mihai Tudose, Corina Creţu, Nicolae Bănicioiu sau chiar el însuşi. Toți de la Pro România, evident.
Este însă un scenariu puțin probabil înainte de prezidențiale, pentru că asta înseamnă ca Dăncilă să fie detronată din fruntea PSD în plină campanie, ceea ce ar fi un dezastru pentru partid. Dăncilă nu ar avea chiar nicio șansă să intre în turul doi. Oricum, președintele Iohannis nu va achiesa la o astfel de formulă, spun pentru Europa Liberă surse din PNL, pentru că, indiferent de Dăncilă, ”asta înseamnă să readuci PSD și sateliții săi la guvernare, ceea e este exclus. Președintele are mijloacele constituționale să tragă de timp si să amâne formarea unui nou cabinet până după alegeri”. Guvernul Dăncilă are șanse să rămână la prezidențiale.
3. Un guvern de tranziție, format în jurul PNL, cu atribuții restrînse până după alegerile prezidențiale. Acest lucru presupune, spun sursele Europa Liberă, ca în acest guvern, ce va fi condus de Ludovic Orban, să intre oameni din eșaloanele doi si trei din partid, care nu sunt figuri publice. Ar fi un guvern care are multe șanse să cadă în parlament, pentru că nu va fi susținut de PSD, ALDE, Pro România și, poate, nici chiar de USR. Ar putea fi tot o situație similară cu aceea din 2009.
Dacă însă moțiunea de cenzură nu trece, pentru opoziție lucrurile ar fi mai simple într-un fel, deși Dăncilă este avantajată. Se va duce liniștită pentru a cere votul parlamentului și va rămâne premier până la alegerile prezidențiale. Ba chiar și după. Mai exact, până în februarie, la începerea noii sesiuni parlamentare, când poate fi depusă o altă moțiune de cenzură. Șansele acesteia vor fi mult mai mari.
Indiferent de câștigătorul cursei, Iohannis sau Barna, majoritatea parlamentară nu se va schimba semnificativ. Ponta va încerca să-și pună în practică planul de a prelua PSD și de formare a unei majorități PSD-ALDE-Pro România, ceea ce nu este exclus să îi reușească ținând cont de degringolada în care se va afla PSD.
Pe de altă parte, de regulă, după o victorie la prezidențiale, mulți schimbă tabăra și se duc la învingători, așa încât racolările de parlamentari PSD ar putea fi la ordinea zilei. Tot precedentul 2009 arată că, după alegerile prezidențiale, majoritatea s-a schimbat.