Cum a arătat ziua votului în București și ce spun oamenii despre importanța votului

În jurul prânzului, la ora 12:00, Bucureștiul era mai gol decât de obicei.

Calea Victoriei, care este pietonală în weekend, a fost deschisă traficului, iar oamenii care erau pe stradă puteau fi numărați pe degete.

Dacă centrul părea pustiu, străduțele cu școli și licee erau împânzite de oameni care au ieșit la vot. În imagine: o coadă formată în fața secției de votare de la Liceul Matei Basarab, din sectorul 3.

Pe strada Ion Brezoianu din centrul Capitalei, Eugenia (72 de ani), vindea buchete de lavandă cu 5 lei. S-a dus să voteze la prima oră, cum o face de fiecare dată când sunt alegeri. A locuit o perioadă în Spania și spune că a votat și când era plecată în Madrid.

La alte câteva străzi distanță l-am întâlnit pe Marius, care a fost reprezentant la secția de votare de la colegiul Sfântul Sava din Sectorul 1.

A apucat să voteze doar la europarlamentare, pentru că locuiește în alt sector. „E important să ieșim toți la vot.”

Din curiozitate, și Cristian Gabriel a supravegheat procesul de votare. El avut ocazia să observe cum decurg lucrurile și în Anglia.

Cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, prezența la vot în România, la nivel național, este ușor mai ridicată față de alegerile anterioare, atât la locale, cât și la europarlamentare.

„Fiecare are ideologia lui politică, fiecare, probabil, studiază ceea ce vrea să voteze și ceea ce vrea să schimbe, așa că este important să-ți urmezi intuiția”.

Temperaturile mari de după-amiază, de peste 30 de grade Celsius, au mai temperat creșterea prezenței la vot, astfel că unii dintre bucureșteni să petreacă timpul liber în parcuri.

Pentru că secțiile de vot vor fi deschise până la ora 22:00, este de așteptat ca ritmul prezenței la vot să crească spre din nou spre seară.

Roxana (stânga) și Diana (dreapta), ambele în vârstă de 23 de ani, locuiesc în București de scurt timp, așa că au votat doar la europarlamentare, la Liceul Gheorghe Lazăr din apropierea Parcului Cișmigiu.

Roxana spune că vede votul ca pe o responsabilitate: „Dacă nu o facem noi, generația noastră, mai tânără, nu știu cine o face. Mi-e frică să las responsabilitatea pe generațiile mai în vârstă. Nu am intenții rele când spun asta, doar că e viitorul nostru în joc”.

Pe de altă parte, Diana crede că votul este un privilegiu, dar și o obligație: „Suntem responsabili de viitorul nostru și apreciez că într-o mică măsură avem puterea de a influența asta”.

Primăria Municipiului București, unde viitorul primar va avea un mandat de patru ani. Actualul primar general, Nicușor Dan, este considerat favorit în sondajele de opinie. 

Contracandidații săi sunt Gabriela Firea (PSD), Cristian Popescu Piedone (PUSL) și Sebastian Burduja (PNL).

Ca să încurajeze votul, un lanț de librării a oferit cărți și reviste gratuit persoanelor care au arătat abțibildul de pe actul de identitate. Una dintre librăriile din centrul orașului a deschis la ora 10:00, iar stocul de cărți s-a epuizat până la ora 12.00.

9 iunie 2024 este ziua la care Europa se va referi pentru multă vreme, dacă e să ne luăm după sondajele de opinie care arată o creștere a naționalismului în aproape toate țările. În multe țări, pe lângă europarlamentare, sunt organizate și alegeri locale. Este și cazul României.