Votul prin care Senatul a eliminat complet din Legea educației prevederea prin care rectorii puteau deține doar ”două mandate succesive și complete” deschide larg poarta spre eternizarea acestora pe funcții. Cel care a cerut scoaterea din lege a articolului 213, aliniatul 7 este fostul ministru PSD a Educației, Liviu Pop, renumit pentru greșelile gramaticale și gafele sale.
Legea a întrunit 73 de voturi ”pentru”, 34 de abțineri și niciun vot împotrivă.
Este de fapt un deziderat mai vechi al PSD, care a dat posibilitatea ocolirii legii încă 2014, în timpul guvernării Ponta, care, printr-o Ordonanță de Urgență a completat Legea educației cu sintagma ”mandate complete”. Mișcarea s-a produs în timpul ministeriatului lui Remus Pricopie, care s-a autosuspendat din funcția de rector pentru a ocupa funcția și care acum este propunerea PSD pentru premier.
În Legea Funeriu, cele două mandate ar fi trebuit să fie doar ”succesive” nu și complete, prevedere care existase până atunci în lege dar fusese exclusă tocmai pentru rectorii foloseau tot felul de tertipuri pentru a nu-și complete mandatele și a putea candida din nou, explică pentru Europa Liberă fostul ministru al educației, Mircea Miclea.
”Învățasem din ceea ce se întâmplase la Universitatea din Oradea, la UMF Timișoara și altele, când rectorii care deveneau parlamentari, de pildă, se suspendau, nu își completau mandatul, și atunci aveau dreptul la un doilea. De aceea, am scris două mandate ”succesive” și punct. A venit apoi PSD și primul lucru pe care l-a făcut a adăugat șmecheria asta cu două mandate complete, ceea ce înseamna că a deschis poarta. Adică, dacă rectorul s-a suspendat cu o zi sau o săptămână înainte de finalizarea mandatului, automat mai are dreptul la încă un mandat, după care se suspendă din nou încă o zi și mai are dreptul la încă un mandat. Și tot așa. Iar acum băieții au avut curajul să anuleze complet prevederile, deci să-i lase să fie rectori pe viață dacă vor. Ceea ce e aberant”, spune Mircea Miclea.
Îți mai recomandăm Mircea Miclea explică rezultatele slabe de la testele PISA: Complicitatea dintre minister și profesori în încălcarea legii educației
De prevederea dată de PSD s-au folosit deja șapte rectori, care au ajuns să fie la al treilea mandat. Tertipul este cel descris de Mircea Miclea: toți și-au întrerupt mandatul sub diverse pretexte: ”călătorii de studii” în Maldive, Thailanda, Myanmar, Bhutan, Nepal, Burundi, Capul Verde, pentru a ”preda” în China sau a deveni consilieri prin Bosnia Herțegovina. Turneele prin locurile exotice ale planetei au avut rezultatul scontat- mandatul în curs a fost întrerupt și astfel au putut beneficia de un al treilea.
Eliminarea completă a acestei prevederi va avea consecințe nefaste pentru universității, susține Mircea Miclea.
”Consecința va fi că clicile universitare, aranjamentele, nepotismele din interiorul universităților se vor consolida și vor îmbolnăvi și mai mult sistemul universitar. Pentru că, practic, se reduce la minimum șansa de înnoire organizațională și se ajunge la putere discreționară din partea acestor găști”.
Legea Educației nu dă ministrului decât o singură posibilitate de împiedica un rector să obțină câte mandate vrea: alegerile s-au desfășurat cu încălcarea procedurilor.
Îți mai recomandăm Rezultatele proaste de la simularea pentru BAC și ideile reciclate ale ministrului Andronescu
Este cazul de la Arad, unde rectorița Ramona Lile de la Universitatea ”Aurel Vlaicu”, sancționată de Consiliul Naţional de Etică în Cercetarea Ştiinţifică pentru o lucrare plagiată și aflată în cercetare pentru alte plagiate, a obținut un al treilea mandat cu încălcarea procedurilor. Asta n-a împiedicat-o să organizeze alte alegeri.
Dar lista celor care s-au strecurat prin poarta dechisă de PSD în 2014 este mai lungă și cuprinde nume sonore: Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș, Daniel Breaz – rectorul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fost ministru PSD al Culturii și fost ministru interimar al Educației, Valentin Popa, rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, fost ministru al Educației, Ioan Abrudan – rectorul Universității Transilvania din Brașov, Ioan Bondrea – rectorul Universității Lucian Blaga din SibiuMarilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputat PNL, Remus Pricopie- rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), fost ministru al Educației în guvernul Ponta, Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnica din București, fost ministru al Învățământului Superior în guvernul Ponta, Sorin Cîmpeanu – rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, fost ministru al Educației în guvernul Ponta, președinte al Consiliului Național al Rectorilor.
Îți mai recomandăm Programul PSD „mită pentru elevi” sau cum să combați abandonul școlar cu 10 lei