Galerie foto. Cum a modelat „Ziua Z” geopolitica din ultimele decenii

4 iunie 2024 - Trupele franceze debarcă de pe o navă americană amfibie pe plaja Omaha, înainte de ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la Ziua Z, la Saint-Laurent-sur-Mer.

Exercițiul a avut loc într-un moment în care președintele francez Emmanuel Macron ia în considerare trimiterea de instructori militari în Ucraina.

Ceremoniile onorează soldații care au luptat și au murit la debarcarea aliaților din 1944 care au contribuit la înfrângerea Germaniei naziste. De-a lungul anilor, evenimentul a căpătat și o dimensiune diplomatică, șefii de stat reunindu-se pentru a aborda probleme geopolitice arzătoare.

Palatul Elysee a anunțat că Macron îl va primi pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Paris, pe 7 iunie.

Macron nu a exclus trimiterea de soldați francezi în Ucraina, în ciuda opoziției altor țări membre NATO și a criticilor puternice din partea Moscovei, care a avertizat împotriva unei astfel de mișcări, argumentând că ar escalada dramatic conflictul.

Pe 5 iunie 2024, președintele american, Joe Biden, a fost primit la Aeroportul Paris-Orly cu garda de onorare.

El a mers în Franța pentru a participa la comemorările dedicate Zilei Z. În timpul ceremoniilor, Biden se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și va ține, cel mai probabil, un discurs despre apărarea democrației în Europa.
 

La ceremoniile din 2014, când s-au împlinit 70 de ani de la Ziua Z, au participat Petro Poroșenco, președintele de atunci al Ucrainei, și președintele rus Vladimir Putin. Nu și-au vorbit - cu trei luni mai devreme, avusese loc anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

În încercarea de a rezolva criza declanșată de separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei și de anexarea Crimeei de către Moscova, președintele francez de atunci, Francois Hollande, și-a invitat omologii ruși și ucraineni în efortul de a reduce tensiunile.

Normandia, 6 iunie 2014, aniversarea a 70 de ani de la Ziua Z.

Președintele rus, Vladimir Putin, și cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel.

Liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței s-au întâlnit neoficial, în încercarea de a rezolva problema războiului din regiunea ucraineană Donbas. Marele absent de la discuții - Statele Unite. În urma convorbirilor, în cursul acelui an a fost creat Protocolul de la Minsk

După ce Rusia a fost exclusă de la ceremoniile celei de a 75-a aniversare a Zilei Z, liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei s-au întâlnit la Paris, pe 9 decembrie 2019, pentru a încerca să soluționeze diplomatic conflictul din estul Ucrainei.

Participanții - președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel - s-au întâlnit în speranța obținerii unei încetări a focului în estul Ucrainei. Părți din această zonă erau încă din 2014 sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia.

Macron și Zelenski după summitul de la Paris.

Întâlnirea a marcat o tentativă de reluare a comunicării politice la nivel înalt între Kiev și Moscova și un angajament reînnoit față de acordurile de la Minsk - o serie de măsuri menite să ducă la încetarea focului pe termen lung. În ciuda pașilor promițători, summitul nu a avut un rezultat palpabil.

2014 - Sosirea în Franța, la ceremoniile dedicate Zilei Z din 2014, a președintelui american Barack Obama și a omologului său rus, Vladimir Putin, a fost proiectată pe un ecran uriaș.

În discursul său, președintele Obama a subliniat importanța NATO și a securității globale, în condițiile în care tensiunile cu Rusia, legate de Ucraina, creșteau.

La ceremoniile din 2014 au participat președinții Rusiei - Vladimir Putin, Cehiei - Milos Zeman (al doilea din stânga), al Ucrainei - Petro Poroșenco, cancelarul Germaniei - Angela Merkel, premierul Australiei - Tony Abbott (al doilea din dreapta).

6 iunie 2004 - 60 de ani de la Ziua Z. Discursul președintelui american George W. Bush la Cimitirul American din Normandia. 

În 2004, a fost pentru prima oară când președintele rus, Vladimir Putin, a fost invitat la ceremonii, ocazie cu care a ținut să sublinieze sacrificiile Uniunii Sovietice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timpul comemorării Zilei Z din 2004, cancelarul german Gerhard Schroeder și președintele francez Jacques Chirac s-au îmbrățișat, marcând o piatră de hotar în relațiile franco-germane. 

6 iunie 1994 - La ceremoniile Zilei Z care marchează cea de-a 50-a aniversare au participat președintele francez de atunci Francois Mitterrand (al doilea la stânga) și soția sa, Danielle (a doua de la dreapta), cărora li s-a alăturat Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (stânga) și președintele american Bill Clinton (dreapta).

În  observațiile pe care le-a făcut a doua zi, Clinton a spus: „Imperiul Sovietic a dispărut”, în timp ce i-a lăudat pe ruși, polonezi și pe alții pentru participarea la eliberarea Europei. În această perioadă, NATO s-a extins și în Europa de Est, subliniind angajamentul Statelor Unite față de securitatea europeană.

6 iunie 1984 în Normandia - de la stânga: regele Olav al Norvegiei, regele Baudouin al Belgiei, președintele francez Francois Mitterrand, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Marele Duce Jean de Luxemburg și președintele SUA Ronald Reagan ascultă imnurile din timpul comemorării a 40 de ani de la debarcarea de Ziua Z.

Discursul lui Reagan de la Pointe du Hoc a fost conceput nu numai ca un tribut adus eroismului bărbaților care au luat cu asalt plajele, ci a fost văzut și ca o declarație simbolică care întărește angajamentul SUA față de principiile libertății și democrației pe fundalul Războiului Rece.

6 iunie 1984 - Președintele Reagan și soția sa, Nancy, depun flori la mormântul generalului de brigadă Theodore Roosevelt Jr., mort în cel de al Doilea Război Mondial, la Cimitirul American din Normandia.

Istoricul american Michael Dolski a remarcat că discursurile lui Reagan la comemorările Zilei Z au contribuit în mod semnificativ la statutul „mitic” al evenimentului în cultura americană de la sfârșitul secolului al XX-lea.

6 iunie 1964 - Copii francezi se joacă pe plaja din Vierville-dur-Mer - cunoscută sub numele de Omaha Beach - unde încă se aflau buncărele germane, la 20 de ani de la Ziua Z.

De-a lungul celor 11 ani ca președinte al Franței, Charles de Gaulle a refuzat să participe la evenimentele de Ziua Z.

A refuzat să comemoreze ziua de 6 iunie, având în vedere modul în care fusese tratat la momentul aterizării de Ziua Z. Nu fusese implicat în discuții sau în implementarea planului”, spune istoricul Denis Peschanski.

De Gaulle nu a invitat nici liderii mondiali la cea de-a 25-a aniversare din 1969.

6 iunie 1964, a 20-a aniversare a Zilei Z

Cea de-a 20-a aniversare de la debarcarea a fost un eveniment modest în comparație cu comemorările moderne. 

Mulți dintre liderii lumii consideră acum evenimentele care marchează Ziua Z drept ocazii politice și diplomatice cruciale, dar 6 iunie nu a fost întotdeauna atât de frecventată și a fost nevoie de câteva decenii pentru ca data să devină o zi de comemorare cu litere roșii.

6 iunie 1954 - Pentru a 10-a aniversare a Zilei Z, ceremoniile au căpătat un ton mai oficial.

Președintele francez René Coty, originar din Le Havre, a inaugurat Muzeul Ziua Z - primul muzeu construit în Normandia pentru a comemora debarcările.

A fost ultima aniversare la care veteranii care au luptat și au supraviețuit sunt prezenți pe plajele unde au murit frații lor de arme.

Franța urmează să găzduiască lideri mondiali, inclusiv pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la Debarcarea din Normandia. Rusia nu a fost invitată la comemorările din 6 iunie din cauza războiului său în desfășurare în Ucraina.