Analiză | Cum ar putea arăta Administrația Trump 2.0?

Donald Trump a fost reales președinte al Statelor Unite după o pauză de patru ani. Este al doilea președinte american, după Grover Cleveland (1837 – 1908) care reușește să revină după ce a pierdut alegerile pentru un al doilea mandat.

Care va fi impactul unei a doua președinții a lui Donald Trump? Depinde foarte mult pe cine întrebi: susținătorii lui Trump spun că acesta va restabili puterea și autoritatea globală a Statelor Unite ale Americii, cei care nu l-au susținut cred că el va aduce sfârșitul democrației americane.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut promisiuni spectaculoase referitoare la felul în care va arată America dacă va ajunge din nou la Casa Albă.

„Cu sprijinul vostru, vom reda națiunii noastre puterea, dominația, prosperitatea și mândria”, a clamat Trump cu două săptămâni înaintea zilei alegerilor. „Va fi noua epocă de aur a Americii”.

Acum, după ce Trump a câștigat președinția pentru a doua oară, la ce ne putem aștepta de la viitoarea lui administrație?

Depinde foarte mult pe cine întrebi. Suporterii lui Trump cred că el va face „America măreață din nou” (Make America Great Again), atât acasă, cât și peste hotare. Cei care au votat cu contracandidata lui, Kamala Harris, cred că Trump va submina democrația în Statele Unite.

9 octombrie 2024 - un suporter al lui Donald Trump poartă un medalion „Make America Great Again”.

Vremea răzbunării

Trump s-a dezlănțuit deseori împotriva adversarilor săi politici, numindu-i „inamicul din interior” și sugerând că aceștia ar putea fi „foarte ușor manipulați” de armată în cazul unui haos post-electoral.

Comentariile au făcut-o pe vicepreședintele Kamala Harris, care a candidat împotriva lui Trump și a pierdut, să spună, chiar înainte de vot, că Trump este „obsedat de răzbunare, consumat de nemulțumiri și în căutarea puterii necontrolate”.

Pe plan intern, sistemul judiciar al SUA este un domeniu în care se așteaptă ca Trump „să facă curățenie”, în mare parte din cauza multiplelor cazuri penale legate de primul său mandat, inclusiv în ceea ce privește presupusa interferență electorală și încercările de a deturna transferul de putere după pierderea alegerilor din 2020.

Donald Trump vorbește înainte de a se urca în avion, pe 3 august 2023, la Arlington, Virginia, după ce a fost audiat de un judecător cu privire la acuzațiile federale de conspirație referitoare la subminarea alegerilor din 2020.

Trump a mai spus și că „în mod absolut” își va grația susținătorii închiși pentru rolul în asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, în ceea ce a fost o încercare eșuată de a perturba validarea victoriei lui Joe Biden.

În sens mai larg, mulți prevăd că Trump va folosi „Proiectul 2025” - o inițiativă concepută de think tank-ul de dreapta Heritage Foundation din Washington pentru a „doborî statul paralel” - ca model pentru politicile sale.

Trump s-a distanțat în timpul campaniei de Proiectul 2025, afirmând că nu știe cine e în spatele lui. Totuși, 140 de oameni care au lucrat în precedenta Administrație Trump sunt implicați în el, arată diverse investigații.

„Lui Trump îi place să vorbească dur, dar rareori merge până la capăt”, spune Keith Naughton, co-fondator al firmei de afaceri publice Silent Majority Strategies, cu sediul în Statele Unite.

„Orice represalii vor fi întâmplătoare și din partea membrilor personalului. Cred că vor avea loc multe schimbări la Departamentul de Justiție.”

Război și Pace

E posibil să se schimbe și felul în care Statele Unite își exercită influența în lume.

Trump a declarat că ar putea termina războiul Rusiei din Ucraina „în 24 de ore”. În ceea ce privește Israelul – implicat într-un război pe două fronturi în Orientul Mijlociu împotriva grupurilor armate susținute de Iran – Trump i-a cerut Israelului „să termine treaba”.

Peter Skerry, profesor de științe politice la Boston College, afirmă că se așteaptă ca Trump „să preseze pentru un fel de înțelegere” între Moscova și Kiev, care „ar însemna concesii mari din partea Ucrainei”.

Moscova, noiembrie 2020 - Un vânzător arată o păpușă tradițională rusească din lemn, Matrioșka, care îi înfățișează pe Vladimir Putin și pe Donald Trump, într-un magazin de cadouri din centrul Moscovei.

Ce va face Trump în privința Israelului e mult mai puțin clar, spune Skerry, dar „va susține puternic Israelul”, încercând în același timp să relanseze Acordurile Abraham, care vizează normalizarea relațiilor arabo-israeliene.

China, cu care Trump a lansat un război comercial în timpul primului său mandat, este un așa-numit wild card. E greu de prevăzut cum vor sta lucrurile din acest punct de vedere.

Îți mai recomandăm Rusia, China și Iran intenționează să „alimenteze narațiuni care crează dezbinare” în alegerile din SUA

Trump a promis că va introduce tarife mai mari pentru produsele fabricate în China dacă Beijingul va „intra în Taiwan”. El spuse înainte că, datorită relației sale cu președintele chinez Xi Jinping, nu ar trebui să folosească forța militară americană pentru a preveni o posibilă blocadă chineză a Taiwanului.

Amprenta globală

În cei patru ani în care a fost președinte (2017-2021), Trump a făcut presiuni pentru ca membrii NATO să își îndeplinească nivelurile necesare de cheltuieli pentru apărare, obiective pe care majoritatea le-au atins de atunci.

Trump a supravegheat, de asemenea, retragerea SUA din UNESCO (organismul cultural al ONU), din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia, din acordul nuclear cu Iranul –încheiat cu puterile mondiale, din Acordul de la Paris privind atenuarea efectelor schimbărilor climatice și a reținut finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății din cauza răspunsului acesteia la epidemia de coronavirus.

Administrația Biden s-a străduit să restabilească influența SUA în astfel de acorduri și instituții, dar acum mulți prevăd o nouă inversare sub Trump.

Îți mai recomandăm Președintele Donald Trump vrea să amâne summitul G7 și să invite și Rusia: ”Este un grup depășit”

Trump este un „actor cu un singur scop, interesat de sine” și care se concentrează pe probleme interne, mai spune Skerry. Nu ar fi surprinzător să îl vedem pe Trump „revenind pe calea limitării rolului Washingtonului” în unele instituții globale, afirmă el.

„Trump va dori să meargă mai mult singur”, crede Naughton, care adaugă că este puțin probabil ca Congresul Statelor Unite să „se alinieze” și că va opune rezistență.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.